Citroencake met blauwe bessen decoratie
Ik ben dol op citroen. Vandaar ook dat er nogal wat recepten op de site staan waar citroen in gebruikt wordt. Ook in gebak vind ik de smaak van citroen helemaal geweldig ❤️
Voor deze cake koos ik voor een gezonde(re) versie met magere Griekse yoghurt, zonder boter en zonder suiker. In plaats van suiker gebruikte ik smaakpoeder (citroensmaak natuurlijk 😜) Deze koop je gemakkelijk online. Hij vervangt niet alleen de suiker, maar geeft ook direct een smaakje mee aan je gerecht.
In plaats van 100 gram olie of boter die je normaal gauw in een cake gebruikt, nam ik maar twee eetlepels zonnebloemolie. Dat is in dit geval ruim voldoende om de cake smeuïg te maken omdat ik ook yoghurt gebruik.
Wil je gewone suiker gebruiken dan kan dat natuurlijk ook. Ik zou voor 80-100 gram gaan voor dit recept.
Dit heb je nodig: voor een cake (10 pers)
2 eieren
12 gram smaakpoeder citroensmaak (Of 80-100 gram suiker)
1 theelepel vanille extract
2 eetlepels zonnebloemolie
sap en zest van 1 citroen
250 gram magere Griekse yoghurt (0,1%)
250 gram bloem
1 zakje bakpoeder
1 snufje zout
Voor de frosting:
2 eetlepels roomkaas
wat smaakpoeder of poedersuiker naar smaak
Om te garneren:
Blauwe bessen en wat blaadjes munt
En zo maak je het:
Verwarm de oven voor op 180gr. C
Vet een cakevorm in met boter of bakspray en bekleed de bodem en de randen met bakpapier.
Klop de eieren met het smaakpoeder (of de suiker) schuimig met een handmixer.
Voeg de olie, het vanille extract, de citroenzest en het citroensap toe. Mix opnieuw.
Voeg de yoghurt toe en mix weer.
Dan voeg je de bloem, het bakpoeder en een snufje zout toe. Mix totdat het maar net gemengd is. Niet te lang mixen.
Doe het beslag in de vorm en schuif in het midden van de oven. Bak de cake goudbruin en gaar in ongeveer 40 minuten.
Test met de saté prikker methode of de cake gaar is.
Haal uit de vorm en laat de cake op een rooster afkoelen.
Meng de roomkaas met een klein beetje smaakpoeder (of poedersuiker) naar smaak.
Smeer over de afgekoelde cake.
Garneer met de blauwe bessen en eventueel een paar blaadjes munt.
Smakelijk!
Reactie plaatsen
Reacties