Zoet-pittige gehaktballetjes
Deze balletjes zijn echt om te smullen.
Ik maak meestal een kilo balletjes in een keer en vries dan de helft in. Dat gaat prima.
In een slowcooker is dit recept echt een fluitje van een cent. Ik raad je wel aan de balletjes van te voren even in de oven te bruinen, ook zodat ze hun stevigheid en vorm behouden. Voor de rest heb je er geen omkijken meer naar.
De ingrediënten: voor ongeveer 32 balletjes
500 gr rundergehakt
500 gr varkensgehakt
2 teentjes knoflook fijn gehakt
1 ui gesnipperd
1 ei
1 theelepel mosterd
2 eetlepels peterselie vers gehakt ( of 2 theelepels gedroogd)
2 theelepels zout
1/2 theelepel peper
100 ml melk
ongeveer 30 gram broodkruim
Voor de saus:
300 gram abrikozenjam (Ik neem de jam met de minste suiker)
300 ml Sweet Chilisaus (Bijvoorbeeld Go-Tan)
En zo maak je het:
Verwarm je oven voor op 220 gr. C
Bekleed een bakplaat met bakpapier.
Meng alle ingrediënten voor de gehaktballetjes in een kom.
Voeg nog een beetje extra broodkruim toe als het gehakt te nat is.
Draai er balletjes van ter grootte van een walnoot.
Leg de gehaktballetjes op de bakplaat.
Schuif de bakplaat in de oven voor ongeveer 20 minuten.
Draai de balletjes halverwege 1 keer om zodat ze egaal bruin worden.
Het is niet erg dat ze nog niet gaar zijn als je ze uit de oven haalt.
Ze garen verder in de slowcooker.
Haal de balletjes uit de oven en leg ze in de slowcooker.
Voeg de jam en de chilisaus toe en roer voorzichtig even door zonder de balletjes kapot te maken.
Zet de slowcooker op low voor 3 tot 4 uur.
Roer voor het opdienen opnieuw even door.
Serveer met noedels, rijst, aardappelpuree of gewoon zo als borrelhapje.
Smakelijk!
Reactie plaatsen
Reacties
Hi Franky, Dank je wel voor het achterlaten van een reactie en heel fijn dat het goed gesmaakt heeft 😊 Heel goed idee trouwens, die frietjes erbij ! Lijkt me ook erg lekker 👍🏼 Groetjes, Carmen
Wow, super lekker. Dankjewel voor het recept te delen. Ik heb het gemaakt met couscous en geglaceerde worteltjes. Ik denk dat het ook wel erg lekker is met frietjes en een witloofslaatje. 🙂
Maar je kunt ze ook na 20 minuten uit de oven halen en nog even laten garen in de saus. Dat komt de smaak ten goede!
Hoi Jacqueline, ik zou 25 minuten tot een half uurtje aanhouden bij balletjes ter grootte van een walnoot. Succes!
als je geen slowcooker hebt, hoelang moet het dan in de oven?