Bacon jam 

Als je een liefhebber van bacon bent dan moet je deze jam echt eens proberen. Hij is zo verslavend lekker en zo veelzijdig. 
Serveer bijvoorbeeld wat bacon jam bij de borrel met wat oude kaas, doe hem op je hamburger, voeg wat jam toe aan je stamppot, smeer wat tussen een tosti, doe een toefje baconjam op je broccolisoep, op je bloemkool, je kunt het zo gek niet bedenken. 

Ik maak altijd een portie van 300 gram bacon. 
Laat hem afkoelen en zet hem dan in de koelkast. De jam blijft in een luchtdicht afgesloten potje ongeveer een maand goed. Als je er zo lang vanaf kunt blijven tenminste 😉

Dit heb je nodig

300 gram bacon

1 ui gesnipperd 

5-6 eetlepels balsamico azijn 

2 eetlepels bruine suiker

1 theelepel gedroogde rozemarijn 

 

En zo maak je het:

Snij de rauwe bacon in reepjes en dan in kleine blokjes. 
Zet een pan op middelhoog vuur en voeg de bacon toe.

als je erg magere bacon hebt wil je misschien een beetje olijfolie aan de pan toevoegen.

Bak de bacon zachtjes bruin, maar nog niet helemaal knapperig.

Schep de bacon uit de pan op een bord met een keukenpapiertje.

Giet alle vet, op 1 eetlepel na af. 

Voeg de ui toe aan de pan.

Bak de ui op laag vuur gaar en bruin. Blijf goed roeren en zet het vuur niet te hoog zodat de ui rustig kan karameliseren. Voeg de rozemarijn toe en bak even mee. 

Doe de bacon terug in de pan bij de ui.

Vervolgens doe je de balsamico en de bruine suiker erbij. 
Roer even goed door. 
Zet het vuur heel laag en laat een minuut of tien (of langer indien nodig) indikken. 
Zet het vuur uit.

Vervolgens kun je er voor kiezen om de jam wat fijner te maken in de blender. 
Pulseer een paar keer totdat hij de gewenste structuur heeft. 
Dit is niet noodzakelijk, je kunt hem ook grof laten, maar zelf heb ik altijd de indruk dat het de smaken nog meer naar elkaar toe brengt, dus ik doe het wel. 

Laat afkoelen en schep vervolgens in een schoon potje dat je luchtdicht kunt afsluiten. 
Na het afkoelen in de koelkast bewaren. 

Als je zo lang kunt wachten 😜

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.