Notenbrood 

Gebaseerd op het Italiaanse Pane di Noci stel ik jullie voor aan  dit rustieke notenbrood!

Aangenaam!

De gehakte, geroosterde noten en de knapperige korst geven zoveel smaak aan dit brood dat het toevoegen van beleg bijna overbodig is. 

Je màg het natuurlijk wèl beleggen, maar een lik boter is eigenlijk al voldoende. 

Het brood is heerlijk luchtig van binnen en knapperig van buiten en blijft gerust een paar dagen vers op kamertemperatuur.  Bewaar het bij voorkeur in een papieren zak.

Als je wilt zou je je na een paar dagen ook kunnen toasten om het op te peppen. Ook dat is heerlijk!

Ik bak dit brood in een gietijzeren pan met deksel, emaille is ook oké als de pan maar in de oven kan en afgedekt kan worden. 

Door het afdekken creëer je stoom en dat stoom zorgt ervoor dat je brood van binnen zacht blijft en van buiten extra knapperig wordt.   

 

 

Wat heb je nodig:                                              

500 gram bloem ( ik nam 200 gram volkorenbloem en 300 gram tarwebloem, maar alleen tarwebloem kan ook) 

180 gram gemengde noten (bijvoorbeeld walnoten, pecannoten, paranoten, hazelnoten etc. )

1 zakje droge gist (7 gram)

2 eetlepels honing

1 snuf zout

2 eetlepels olijfolie

320 gram lauwwarm water (gewoon afwegen op de weegschaal)

 

En zo maak je het: 

 

Verwarm de oven voor op 200gr. C

Verspreid de noten op een bakplaat en rooster ze een paar min. in de oven. 

Let even op want ze verbranden snel. 

Neem ze na een paar min. uit de oven en laat even afkoelen. 

Na het afkoelen hak je de noten in stuken (fijn of grof, wat je zelf wilt)

In de tussentijd neem je een grote kom en je mixer met deeghaken (of je keukenmachine)  

Neem een maatbeker en weeg het lauwwarme water af. 

Voeg hieraan het zakje gist toe en de honing. 

Roer dit gistmengsel even goed door elkaar en zet het een minuut of vijf aan de kant totdat het gaat schuimen. 

In de grote kom voeg je de bloem, de olijfolie, het zout en de noten samen. Roer door elkaar. 

Dan voeg je het gistmengsel toe en kneed je het deeg met een mixer deeghaken totdat het een bal begint te vormen.  Kneed nog even door met je handen. Voeg indien nodig nog een klein beetje bloem toe als het deeg te plakkerig is. 

Doe dit beetje bij beetje. 

Vet een andere grote kom in met  olie en leg de deegbal er in. Dek af met plasticfolie dat je van te voren aan de onderkant ingesmeerd hebt met olie. 

Zou je de folie niet met olie insmeren dan gaat het deeg daar tegenaan plakken. 

Leg ook nog een schone theedoek er overheen en laat het 75 min staan om te rijzen. 

 

Na 75 min neem je de kom erbij en stort je voorzichtig het gerezen deeg (niet meer kneden!)

ondersteboven  in een rijsmandje of als je dat niet hebt in een ingevette vergiet.  

Dek het weer af met geolied plasticfolie en een theedoek en laat het nog eens 60min rijzen. 

In de tussentijd verwarm je de oven voor op 220gr. C. 

Zet de braadpan met deksel er al in om mee op te warmen. 

Als de rijstijd voorbij is stort je het brood voorzichtig op een vel bakpapier. 

Vorm er met je handen een mooie bol van indien nodig. 

Neem je ovenhandschoenen erbij en pak de hete braadpan uit de oven. 

Til het deeg met bakpapier en al op en laat in de braadpan zakken. 

Doe het deksel weer op de pan en schuif in de oven. 

Het bakpapier mag gerust langs het deksel uitsteken. 

Bak het brood 25 min. op 220gr. C. 

Verlaag dan de temperatuur naar 190gr. C. en bak het nog eens 20min. 

Het deksel laat je gewoon er op. 

Mocht je aan het einde van de baktijd wat meer kleur willen, laat dan het brood nog een paar minuten bakken zonder deksel. 

Kijk of het brood gaar is met de satéprikker methode. Steek de prikker erin en haal hem er weer uit. 

Komt hij er droog uit dan is je brood gaar. 

 

Laat het brood helemaal afkoelen op een rekje voordat je het aansnijdt. 

 

Smakelijk!

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.