Vijgencompote met halloumi

Nu ze nog in het seizoen zijn kan ik ze niet laten staan, die vijgen.

Maar wat als je er te veel hebt?

Ik heb daar een oplossing voor gevonden, want het is toch zonde om ze verloren te laten gaan.

Ik maakte er een compote van. Die zoete vijgencompote is heerlijk in combinatie met zoutige halloumi kaas. Voeg er nog wat honing en basilicum aan toe en je weet niet wat je proeft! 😋😋

Bovendien kun je de overgebleven compote nog ongeveer twee weken bewaren in de koelkast in een afgesloten pot. 

Misschien eet je hem later op met wat ciabatta brood en feta bijvoorbeeld.

Maar nu eerst vijgencompote met halloumi 😋

 

Dit heb je nodig:    voor 2 personen

 

4-6 vijgen (afhankelijk van hoe groot ze zijn)

1 theelepel suiker

1 kaneelstokje

1 steranijs

1 scheutje citroensap 

100ml water 

2 eetlepels honing 

Een paar blaadjes basilicum 

de steeltjes van de basilicum (heel)

1 heel klein snufje zout

6 plakken halloumi (ongeveer 2 cm dik per plak)

1 theelepel olijfolie 

 

En zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 200gr. C grillstand.

Hou een grote vijg achter. Deze snij je in parten en dient straks ter decoratie.

Neem een steelpannetje. Doe het water er in. Zet het fornuis aan op een laag pitje. 
Hak de overige vijgen grof in stukken en voeg toe aan het steelpannetje. 
Voeg ook de suiker, steranijs, het kaneelsokje, citroensap, een klein snufje zout en de steeltjes van de basilicum toe. 

Laat op een laag vuurtje ongeveer 20 minuten sudderen. Roer af en toe. Als het dreigt droog te koken voeg je nog een klein scheutje water toe. 

In de tussentijd snij je de halloumi plakjes kruislings een beetje in en druppel je er een wat olijfolie over. 
Leg op een bakplaat met bakpapier en schuif een paar minuten onder de grill.

Hou goed in de gaten dat ze niet verbranden!

Dan kun je gaan opdienen.

Verwijder de steeltjes van de basilicum, de steranijs en het kaneelstokje. 

Proef je compote en breng indien nodig op smaak met suiker en/of citroensap.

Leg de compote onder op je bord. 
Leg de gegrilde halloumi er bovenop. 
Verdeel de achtergehouden partjes vijg er over en de basilicum blaadjes. 
Sprenkel er wat honing overheen en serveer direct. 

 

Smakelijk! 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.