Rustiek brood

Zeg eens eerlijk, wat is er nu lekkerder dan vers gebakken brood?

Die geur, die crunch... daar kan niets tegenop.

Deze keer een recept voor een brood van gist deeg.

Het deeg heeft 18 uur gerezen voor meer smaak en meer lucht. Heerlijk!

 

Dit heb je nodig:

425 gram tarwebloem

1 zakje gist (7gram)

1,5 theeleel zeezout 

250 ml lauwwarm water 

 

En zo maak je het:

Meng de bloem met de gist en het zout. 
Voeg het water toe en meng met een mixer met deeghaken (of in je keukenmachine) totdat je een elastische bal deeg hebt gekregen. 
Het deeg mag een klein beetje plakkerig zijn.

Leg de bal in een kom en doe er een klein scheutje olijfolie overheen tegen het plakken aan de kom.

Draai de bal even rond in de olie zodat ook de onderkant niet plakt. 

Dek af met plasticfolie en een schone theedoek en laat minimaal 18 uur rusten op kamertemperatuur.

 

Neem het deeg met bebloemde handen uit de kom.

Kneed het niet, vorm er alleen voorzichtig een bal van. Zorg dat je de lucht er niet uit drukt. 
Leg de bal terug in de kom en dek af.

Laat 30 minuten rusten.

In de tussentijd verwarm je de oven voor op 230gr. C 

Leg een bakpapier op de bakplaat.

Leg de bal deeg op de bakplaat en snij hem aan de bovenkant een beetje in. 
Ik maakte een kruis, maar een enkele snee is ook voldoende. 

Schuif het brood in de onderste helft van de oven.

Zet een platte ovenschaal of een vuurvaste schaal helemaal onderin de oven. 
Giet wat kokend water in de schaal en sluit snel de oven deur. 
Het water zal zorgen voor stoom en dus voor een extra knapperige korst.

Bak het brood gaar in ongeveer 35-40 minuten. 
Om te testen of het gaar is klop je op de onderkant van het brood. Klinkt het hol dan is het gaar.

Haal het uit de oven en laat minimaal 15 min afkoelen voordat je het aansnijdt.

 

 

Smakelijk!

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.