Marokkaanse kip met couscous

 

Op de Marokkaanse toer vandaag?  Het kan met deze lekkere Marokkaanse kip. 

Je keuken ruikt zo heerlijk kruidig als je dit aan het maken bent.  Je waant je echt even in Marokko.

Dat komt door de Ras el Hanout.  Deze kruiden en specerijenmix kun je kant en klaar kopen, maar je kunt hem ook zelf maken, als je tenminste een nogal uitgebreid kruiden en specerijen assortiment in huis hebt. Ik heb zelf een piepkleine keuken, toch heb ik een half kastje helemaal toegewijd aan kruiden en specerijen en daar heb ik geen spijt van. De specerijen maken je gerecht. 

Maar ga voor mij niet je keuken verbouwen, er is niets mis met een pakje Ras el Hanout kruiden uit de supermarkt. Ik ga er bij dit recept dan ook van uit dat je zo'n kant en klare mix gebruikt. 

Wat er allemaal in die mix zit is o.a. : komijnpoeder, korianderpoeder, kaneel, kurkuma, laos, knoflookpoeder, peper, zout, paprikapoeder, gemberpoeder, kardemompoeder en nog een aantal specerijen en dat allemaal in een bepaalde verhouding.  Dan heb je een idee ☺

 

Wat je nodig hebt is het volgende:       voor 4 personen

olijfolie om te bakken (en om te marineren)

400 gram kipfilet in blokjes gesneden

1 flinke eetlepel tomatenpuree 

1 opgehoopte eetlepel Ras el Hanout kruidenmix

150 ml water

2 teentjes knoflook fijn gehakt

300 gram couscous 

400 ml kippen bouillon 

1 ui gesnipperd

optioneel: 4 gedroogde abrikozen in stukjes gesneden  

Om te garneren: 

4 eetlepels Griekse yoghurt

Vers gehakte peterselie

Voor erbij: 

1/2 komkommer in kleine blokjes

2 handen vol cherrytomaatjes gehalveerd

1 kleine rode ui in halve maantjes 

beetje citroensap

zout en peper naar smaak

 

En zo maak je het: 

Doe de blokjes kipfilet samen met een eetlepel olijfolie, de tomatenpuree, de Ras el Hanout en de fijngehakte knoflook in een platte schaal. Zorg dat alles goed met elkaar gemengd is. Dek af met plastisfolie en zet een half uurtje in de koelkast om te marineren. 

Als het half uur voorbij is zet je een braadpan op middelhoog vuur. 

Verwarm1 eetlepel olijfolie in de pan op middelhoog vuur. Bak de gesnipperde ui glazig.

Voeg de gemarineerde kip toe en bak even aan. Voeg al roerend het water toe en bak totdat de kip gaar is. Optioneel voeg je aan het einde van de baktijd de gesneden abrikozen toe.

Mocht je saus te dun zijn dan kun je een maïzena papje (1 op 1 maïzena en koud water gemengd) toevoegen om hem te laten indikken,  maar dit zal normaal gezien niet nodig zijn. Proef en breng indien nodig op smaak met peper en zout. 

In de tussentijd doe je de couscous in een kom. 

Giet de kokendhete kippen bouillon erover en een klein scheutje olijfolie en laat tien minuten afgedekt staan. Maak los met twee vorken. 

Meng de komkommer, tomaat en rode ui in een kom en voeg naar smaak peper en zout en een beetje citroensap toe. 

Schep alles in kommetjes en maak af met een lepel Griekse yoghurt en wat vers gehakte peterselie. 

 

Smakelijk! 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.