Eenpans taco orzo

Om te beginnen, wat is orzo eigenlijk? Orzo is Italiaans voor gerst. De Italianen noemen het ook wel risoni. Het is een gedroogde pastasoort. De vorm en grootte is vergelijkbaar met een rijstkorrel. Orzo is heel veelzijdig, het wordt gebruikt in soepen, als deel van een salade of pilav, of als vervanger voor de rijst in  bijvoorbeeld een risottogerecht.

Met orzo vergelijkbare deegwaren zien we terug in veel landen rondom de Middellandse zee. In de Israëlische keuken gebruikt men ptitim, in Griekenland kritharaki en in Turkije heet het tapa sehriye. Ook de Arabische keuken kent het product.

Je koopt het gewoon in de supermarkt. Ligt het niet bij de pasta in het schap, kijk dan even bij de Turkse producten, daar hebben ze het gegarandeerd. 

Ik ben wel te spreken over eenpansgerechten, dat weten jullie misschien al. Dit is er weer zo een. 

Hoewel,... misschien niet 100% als je de tacosaus zelf maakt zoals ik. Daar heb je een klein extra pannetje voor nodig, maar.... ik maak de tacosaus vaak van te voren en vries deze in porties in, wat me toch weer terug brengt op het eenpans principe... 😜

 

Dit is wat je nodig hebt:      voor 4 personen: 

Voor de tacosaus: 

500 gram tomaten passata

200ml water

2 theelepels komijnpoeder

2 theelepels uienpoeder 

2 theelepels knoflookpoeder

2 theelepels paprikapoeder

1 theelepel suiker 

0,5 theelepel chilipoeder (of meer naar smaak)

peper en zout naar smaak 

Voor de orzo: 

300 gram orzo ongekookt

1 eetlepel olijfolie

1 ui gesnipperd

2 teentjes knoflook fijn gehakt

300 gram rundergehakt

1 rode paprika in stukjes gesneden

1 hand vol diepvries erwten per persoon (bevroren)

400 ml kippenbouillon

paper en zout

Optioneel: meer chilipoeder als je van pittig houdt. 

75 gram geraspte kaas (ik gebruik een mix van cheddar en mozzarella 

Optioneel als topping:

1 tomaat in kleine blokjes gesneden

1 handje zwarte olijven in ringetjes

Iets groens, bijvoorbeeld lente-uitjes, peterselie of koriander 

 

En zo maak je het: 

Maak eerst de tacosaus door alle ingrediënten samen te voegen in een pannetje. 

Laat dit op laag vuur 10 minuten zachtjes pruttelen. 

Zet aan de kant. 

Rul het gehakt met 1 eetlepel olijfolie in een grote braadpan of wok en kruid het met zout en peper. 

Voeg de gesnipperde ui en de knoflook toe. 

Bak een minuutje mee. 

Voeg de gesneden paprika toe en bak een minuut of drie. 

Voeg de ongekookte orzo toe samen met de tacosaus uit het pannetje en de kippenbouillon. 

Zet het vuur wat lager en roer even goed door. Laat alles op een zacht vuurtje koken totdat de orzo gaar is enalle vocht heeft opgenomen. Roer zo nu en dan en voeg een klein scheutje water toe als het droog dreigt te koken. 

In de laatste 3 minuten voeg je de bevroren doperwten toe en laat je deze nog even mee koken. 

Proef en breng op smaak met peper en eventueel nog wat chilipoeder. 

Pas op met zout, want je gaat ook nog kaas toevoegen. 

Als de orzo gaar is en alle vocht is opgenomen zet je het vuur uit en roer je de kaas er doorheen.  

 

Voeg optioneel de toppings naar keuze toe en serveer meteen. 

 

 

Smakelijk! 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.