Volkoren spelt focaccia

Foccacia in een gezondere uitvoering, gemaakt met volkoren spelt bloem. 

 

Wat heb je nodig:                                                       Bakplaat (of ondiepe ovenschaal) van ongeveer 25x30cm)

350ml lauwwarm water

1/2 theelepel suiker

1 zakje droge gist (7gr)

Olijfolie

520 gram volkoren spelt bloem

1 theelepel zout

Zet apart voor de topping: 

Nog 1 eetlepel vers gehakte rozemarijn (of een halve eetlepel gedroogde)

Grof zeezout 

olijven 

Olijfolie

 

En zo ga je te werk: 

Doe het lauwwarme water in een maatbeker. 

Voeg de suiker en het zakje gist toe en roer goed. 

Zet het vervolgens ongeveer 5min aan de kant totdat het gaat schuimen. 

(schuimt het niet, dan is je gist niet meer goed. Begin dan opnieuw met nieuwe gist)

Doe ongeveer de helft van de bloem en de theelepel (gewoon) zout in een grote kom en meng door elkaar. 

Voeg het gistmengsel toe en de rest van de bloem en kneed totdat je een mooie deegbal hebt. 

Mocht het deeg te veel plakken voeg dan beetje bij beetje nog wat extra bloem toe.

Vet een kom in met een beetje olijfolie.

Leg de bal deeg erin en wentel even van alle kanten door de olijfolie zodat deze straks niet aan de kom blijft plakken.

Dek af met een schone theedoek en zet een nachtje in de koelkast. 

De volgende dag neem je het deeg er weer bij. 

Verwarm de oven voor op 200 gr. C.

Vet de bakplaat of ovenschaal in met royaal olijfolie. 

Leg de deegbal er in en druk een beetje plat met je handen zonder hem helemaal uit te rekken. 

Dek opnieuw af en laat een uur rijzen op kamertemperatuur. 

Na een uur zal het deeg zich vanzelf over de schaal verspreid hebben. Zo niet, trek het dan voorzichtig in model en verdeel zo goed mogelijk. 

Smeer met een keukenkwastje de bovenkant van het focaccia deeg royaal in met olijfolie. 

Druk met je handen heel veel kuiltjes in het deeg. 

Verdeel de rozemarijn, de olijfolie en het zeezout er over.


Schuif de bakplaat in de oven en bak het focaccia brood goudbruin en gaar in 30-40 minuten in het midden van de oven. 

Check je brood zo nu en dan. Iedere oven is anders. Geef een paar min extra indien nodig of zet de temperatuur iets lager als het te donker wordt.  
Neem het brood nu uit de oven en smeer nogmaals (voorzichtig, zodat je de topping niet wegwrijft)  in met een beetje olijfolie en klaar is je focaccia!

Het is het lekkerst als het nog een klein beetje warm is, dus ik zou zeggen: dig in!

 

Smakelijk!

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.