Kleine fruitvlaaitjes 

Een kind kan de was doen!

Dat bewijzen de vlaaitjes van de foto. Ze zijn gemaakt door de kinderen. En ze waren heerlijk!

De vormpjes die ze gebruikt hebben zijn 8,5cm doorsnee. 
met het recept voor 1 hele rastervlaai heb je ruim voldoende voor 10 van deze vormpjes. 
Vul ze met fruit naar keuze. Wij hadden kersen op siroop staan. 
Gebruik je een erg zoete vulling, gebruik dan wat minder suiker in je deeg. Het wordt anders veel te zoet. 

De ingrediënten: 

300 gram bloem (patentbloem of tarwebloem kan alle twee)

snufje zout

1 zakje droge gist 

25 gram boter

3 eetlepels olijfolie

1,5 deciliter melk

4 eetlepels suiker

1 eidooier

Boter en paneermeel om de vormpjes in te vetten.

1 ei geklutst om het deeg mee in te strijken. 

En zo maak je ze:

Meng de melk met de gist en een klein snufje van de suiker. Laat het mengsel vijf minuten staan totdat het gaat schuimen.

In een grote kom doe je eerst een snuf zout.

Dan voeg je de bloem (gezeefd) toe. 
Mak een kuiltje in de bloem.

vervolgens giet je alle andere ingrediënten voor het deeg inclusief het gistmengsel in het kuiltje. 
Kneed het deeg vanuit de rand van de kom naar binnen toe.
Mocht het nog te erg plakken dan voeg je nog een klein beetje bloem toe. 
Kneed het deeg goed door en vorm het tot een bal.

Leg de bal terug in de kom. dek de kom af met plasticfolie en daar overheen een schone theedoek. 
Laat het deeg op een warme tochtvrije plek een half uur rijzen. 
Neem de vormpjes erbij en vet ze in met boter. Doe een beetje paneermeel in het ingevette vormpje en draai het rond. Zorg dat het laagje paneermeel goed verdeeld wordt over de vormpjes zodat straks niets blijft plakken aan de vorm. 

Neem dan het gerezen deeg er weer bij en kneed het nog even door. 

Verwarm je oven voor op 180gr C.

Nu kan het uitrollen beginnen. Verdeel het deeg in 10 bolletjes. 
verdeel dan elk bolletje weer in tweeën. Een deel is voor de bodem, dat mag het grootste gedeelte zijn. Wat nog over is is voor het raster. 
Verdeel het deeg voor de bodems over de vormpjes.
Vul de vormpjes met het fruit van je keuze.

Vervolgens maak je de reepjes voor het raster. Dit gaat prima met een pizza Snijder. 
Druk de rasters aan de zijkanten van de vorm voorzichtig aan.

Kluts het ei en bestrijk de bovenkant van de vlaaitjes hiermee. 

Zet de vlaaitjes op een rooster en schuif het in het midden van de oven.
Bak de vlaaitjes goudbruin en gaar in ongeveer 20-25 minuten.

Laat afkoelen op een rooster voordat je ze uit de vormpjes haalt. 

Zoals ik al zei is dit tevens de hoeveelheid die je nodig hebt om een gewone grote fruitvlaai te bakken. Dus heb je geen kleine vormpjes, dan kun je dit recept gebruiken voor een normaal formaat vlaai.

 

Smakelijk!

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.