"Salisbury Steak"

"Salisbury Steak" is een typisch Amerikaans gerecht. 

Ze noemen het ook wel "biefstuk voor de armen". 

Het is namelijk niets anders dan rundergehakt in de vorm van een biefstuk.

Je  serveert het met een jus met uitjes en champignons. 

Het heeft eigenlijk best wel veel weg van onze Hollandse gehaktbal met jus, afgezien van de vorm dan.... en het is in mijn ogen het ultieme comfortfood.  

Het is het lekkerst met aardappelpuree, maar je kunt het bijvoorbeeld ook met noedels serveren. 

Zelf maak ik er graag wat broccoli of sperzieboontjes bij of een groene salade. 

 

De ingrediënten:       voor 4 personen 

Voor de "biefstukjes"

500 gram mager rundergehakt

1 halve ui geraspt. 

1 eetlepel melk

1 teentje knoflook, gehakt 

1 scheutje sojasaus (naar smaak)

zout en peper (1/2 theelepel elk)

1 ei

75 gram paneermeel 

Voor de jus: 

1 grote ui in halve ringen gesneden

250 gram champignons in plakjes

400 ml runderbouillon (van een blokje is prima)

1 flinke eetlepel tomatenpuree

2 tl. sojasaus

1 tl. mosterd

peper en zout naar smaak

1 slurry (mix van gelijke delen maïzena en koud water om de jus te binden)

Olijfolie en een klein klontje boter om te bakken

 

Hoe ga je te werk: 

Meng eerst alle ingrediënten voor de "biefstukjes" in een kom. 

(Rasp de ui boven de kom en niet op een snijplank. Het sap dat daarbij vrij komt zorgt namelijk voor extra vocht en smaak, dus het zou zonde zijn als dat op de snijplank verloren gaat) 

Verdeel het vlees in de helft en dan nog een keer in de helft. 

Vorm er met je handen ovale "biefstukjes" van. 

Leg ze op een bord, dek af met plastic folie en zet ze even in de koelkast. Hierdoor vallen ze niet zo snel uit elkaar als je ze straks gaat bakken. 

Ga verder met de ingrediënten voor de jus: 

Borstel de champignons schoon en snij in plakjes.

Snij de ui in halve ringen. 

Kook 400ml water en voeg hier het runderbouillonblokje aan toe, 

Zet de sojasaus, mosterd, tomatenpuree, peper en zout en de slurry al klaar.

Verwarm een pan met antiaanbaklaag op medium hoog vuur.

Voeg een scheut olijfolie en het klontje boter toe. Als de boter gesmolten is voeg je de "biefstukjes toe aan de pan. Bak ze ongeveer 4-5 min per kant totdat ze gaar zijn van binnen. 

Zet het vuur een klein beetje lager. 

Neem het vlees uit de pan en leg op een schoon bord. Dek af met aluminiumfolie om ze warm te houden. 

Voeg indien nodig nog een klontje boter toe aan de pan. 

Voeg de halve uienringen toe en bak een minuut of drie. Voeg daarna de champignons toe en bak nog een minuut of vijf. 

Voeg de bouillon toe. Roer goed en schraap eventuele aanbaksels op de bodem van de pan los. 

Voeg de tomatenpuree, de sojasaus, de mosterd, en zout en peper (naar smaak) toe. 

Vermeng alles goed. 

Gebruik de slurry als je de saus te dun is. Roer daarvoor de koude water/maïzenamix door de hete jus en blijf roeren totdat de jus vanzelf indikt. Dit duurt maar een minuutje of zo. 

Doe het vlees terug  in de pan bij de jus en warm nog even goed door op een laag vuurtje. 

 

Serveer het vlees over bijvoorbeeld aardappelpuree en schep er wat jus overheen. 

Serveer de groente apart. 

 

Smakelijk!