Franse uiensoep 

Wat zijn gekaramelliseerde uien lekker! Vind jij dat ook, dan moet je zeker dit soepje gaan maken. 

Neem even de tijd om de uien goed te laten karamelliseren, want dat geeft uiteindelijk die typische uiensoep smaak. 

Dit recept kun je ook in een slowcooker maken als je die hebt, dan is het al helemaal een eitje! 

Ik snij de uien 's avonds, doe ze in de slowcooker samen met wat tijm, een klein klontje boter, een theelepel suiker en een snufje zout. Ik ga slapen en als ik 's ochtends beneden kom komt de geur van langzaam gekaramelliseerde uiten me tegemoet! Totaal geen omkijken naar. Wat wil je nog meer?!

Maar goed, dit is de versie die je op het fornuis maakt. Ook geen enkele moeite, alleen even op een laag vuurtje laten karamelliseren. Daarna heb je er ook in dit geval geen omkijken meer naar. 

 

Wat heb je nodig:     (voor ongeveer 2,5 liter soep) 

1 kg uien in halve maatjes gesneden. (Niet te fijn!) 

Ik neem "gewone" uien, maar je mag ook een mix van wit en rood en sjalotten nemen.

2 theelepels gedroogde tijm 

1 klein klontje boter

1 theelepeltje suiker

1 snufje zout

peper 

2 liter runderbouillon

stokbrood

Gruyèrekaas geraspt  (of een andere pittige kaas die goed smelt)

Optioneel: voor de topping: peterselie, fijngehakt

 

Zo maak je het: 

Zet een grote pan op het fornuis op een laag vuur. 

Smelt de boter. Voeg de tijm toe. 

Goed roeren. Voeg dan de gesneden uien toe. 

Laat ze langzaam garen en roer regelmatig. 

Hier moet je echt even de tijd voor nemen. 

Het karamelliseren van de uien kan wel twintig minuten tot een half uur duren. 

Hou het vuur laag en roer regelmatig. 

Als de uien een beetje zacht zijn geworden voeg je de suiker toe. 

Laat het mengsel langzaam pruttelen. 

Na verloop van tijd zul je merken dat de uien zoet beginnen te ruiken en echt bruin beginnen te worden. 

Vanaf dat moment kun je de runderbouillon toevoegen. 

Breng het geheel aan de kook en laat het zo'n tien minuten doorkoken. 

Breng op smaak met peper en zout. 

In de tussentijd kun je alvast het stokbrood in plakken snijden en beleggen met  de kaas. 

Zet de oven aan op grillstand en op 220gr. C.

Schep de soep in royale kommen en leg het stokbrood met de kaas er op. 

Zet de kommen een paar minuten onder de gril totdat de kaas licht gebruind en gesmolten is. 

Als topping kun je er nog wat gehakte peterselie overheen strooien. 

 

Smakelijk! 

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.