Spaghetti Cacio e Pepe 

Dit is waarschijnlijk het meest simpele recept van de hele site. Je maakt het letterlijk met maar twee ingrediënten. 

Ja, je leest het goed, twee ingrediënten!

Persoonlijk vind ik het ook een van de lekkerste recepten.

En hoewel het er misschien niet heel spectaculair uitziet op een foto, de smaak en de textuur maken dat meer dan goed. 

De Italianen bewijzen het hier weer eens: "meno è meglio". Ofwel "less is more". Ik schreef er al eerder over in mijn blog. 

Probeer het eens. 

Dit heb je nodig:     Per persoon

75 gram spaghetti 

40 gram Pecorino Romano (zo fijn mogelijk geraspt)

Versgemalen peper

 

En that's It!

 

En zo maak je het:

 

Kook de spaghetti volgens de aanwijzingen op de verpakking, maar haal twee minuten van de kooktijd af.

Het pastawater niet afgieten!!

Dit wordt de basis voor je saus.

Als je pasta bijna "al dente" is giet je hem af, maar bewaar je het pastawater.

In een andere pan giet je ongeveer 3/4 soeplepel pastawater per persoon. Verwarm het pastawater op laag vuur. Voeg de zeer fijn gerapte Percorino kaas toe en roer terwijl je het zachtjes laat inkoken. Als je kaas fijn genoeg geraspt is zal deze vrijwel onmiddellijk smelten in het pastawater. 
voeg een paar flinke draaien versgemalen peper toe. Je saus moet ongeveer de consistentie hebben van koffiemelk. Is ze te dik voeg dan nog wat pastawater toe. Is ze te dun, voeg dan nog wat kaas toe. 

Voeg de gekookte spaghetti toe en roer deze door de saus. Het zetmeel in de pasta zal je saus wat dikker en romiger maken. Verwarm nog even goed terwijl je blijft roeren totdat je pasta beetgaar is en hij de saus helemaal heeft opgenomen. 

Schep op en giet er nog wat saus overheen en maak af met een flinke draai versgemalen peper.

 

NB: De beste spaghetti voor een recept als dit is de spaghetti van Gragnano. Deze voelt namelijk vrij ruw aan aan de buitenkant. Doordat de buitenkant ruw is blijft de saus er beter aan "plakken". 

Pastificio Gentile is een "pastafabriek" uit Gragnano, een plaatsje dicht bij Napels. Zij hebben met hun overheerlijke pasta het plaatsje Gragnano echt op de kaart gezet en dat al sinds 1876! Hun pasta wordt nog steeds wereldwijd verkocht onder de naam Gragnano.

Gragnano pasta is zover ik weet niet verkrijgbaar in de supermarkten. Je kunt hem kopen bij Italiaanse speciaalzaken of online. Hij is ook niet goedkoop, maar voor een gerecht met twee ingrediënten.... 


Smakelijk! 

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Bella La Vita
3 jaar geleden

Deze saus met pici is ook erg lekker.
Pici is een soort pasta (zeer dikke spaghetti) uit Toscane.
Je hebt alleen bloem, water, zout en olie nodig om zelf pici te kunnen maken.

Carmen
3 jaar geleden

Dat lijkt me ook heerlijk inderdaad!