Loempia's 

De lekkerste loempia's maak je natuurlijk zelf! 
pas de vulling aan aan je eigen wensen, breng goed op smaak en rollen maar! 

Ik moet bekennen dat ik de loempia vellen vandaag niet zelf gemaakt heb. Dat kan wel, maar daar was het nèt een beetje te mooi weer voor vandaag 😬

Voor de rest kun je er alle kanten mee op. pas ze aan aan jouw smaak. Voeg groenten toe naar wens, voeg  kip toe of vlees, of hou het vegetarisch, voeg wat pit toe in de vorm van een pepertje.... Jij beslist. 
Het is belangrijk dat je de vulling goed op smaak brengt, dat spreekt voor zich, want eenmaal gerold kun je er niets meer aan toevoegen. 

Ik maakte loempia's met kip, groenten en een half rood pepertje. 

Dit heb je nodig:   voor 25 loempia's

 

25 loempiavellen (diepvries, ontdooid)

250 gram gemengde groenten in kleine reepjes gesneden, ik nam wortel, witte kool, prei, 1/2 rood pepertje en taugé.

1 grote kipfilet in hele kleine blokjes

1 theelepel knoflookpoeder

1 theelepel gember fijn gehakt

1 eetlepel wokolie (of neutrale olie)

2 eetlepels ketjap manis (of meer naar smaak)

2 eetlepels sojasaus (of meer naar smaak)

1 klein pakje glasnoedels

peper 

2 eetlepels maïzena gemengd met 2 eetlepels water (Dit wordt je "lijm")

Zonnebloemolie om te frituren 

 

En zo maak je het:

Doe de olie in een wok of grote braadpan op middelhoog vuur. Ik neem wokolie, omdat die net iets meer smaak heeft dan zonnebloemolie, maar neem wat je in huis hebt. Geen probleem.

Bak de kipfiletblokjes in de olie. 
Voeg het knoflookpoeder, de gember, ketjap en de sojasaus toe. 

Voeg de gesneden groente toe en zet het vuur uit. Roer goed door elkaar en breng indien nodig op smaak met peper, ketjap en sojasaus.

Kook een beetje water in de waterkoker.

Leg de glasnoedels in een kom en giet er het kokend water overheen. 
Na een minuut of twee afgieten. Snij de glasnoedels in hapklare stukken.

Voeg toe aan het mengsel met de groente en kip.

Roer goed door. 

Laat even afkoelen voordat je begint met rollen.

 

Leg een loempia vel op een snijplank met de punt naar beneden. Leg er een flinke eetlepel van het groente en kipmengsel op. 

Rol van benden naar boven toe. In het midden aangekomen vouw je de zijkanten naar binnen toe. 
Als je bijna boven bent plak je de loempia dicht door er aan de bovenkant met een kwastje wat van het maïzena mengsel op te smeren. 

Leg aan de kant. 
Als alle loempia's gerold zijn verwarm je wat zonnebloemolie in een grote pan met dikke bodem (of in je frituurpan) Ik heb geen frituurpan, dus ik doe het meestal gewoon in de wok. 

Leg er een aantal loempia's per keer in en bak ze een minuut of vijf. Draai in de tussentijd een keer om. 

Neem ze uit het vet en laat ze uitlekken op keukenpapier.

Serveer met loempia saus of sambal. 

Als je wilt kun je de loempia's na het afkoelen invriezen. Ik maak er altijd een hele hoop en vries ze dan in porties in. 
Opwarmen kan daarna in bevroren toestand in de oven of airfryer. 


Smakelijk! 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.