Hongaarse goulash

Laat ik beginnen met te zeggen dat dit geen authentiek recept voor Hongaarse goulash is.

Volgens mij bestaat dat niet eens, want zowat iedere regio in Hongarije heeft zijn eigen recept voor de goulash die wij Hongaarse goulash noemen.

Dit is mijn versie ervan, gekookt op de manier zoals ik hem lekker vind. Lekker rustiek, met grove stukken groente en vlees in een heerlijk pikante saus.

 

De ingrediënten:   Voor 4-6 porties 

olie om te bakken

1000 gram runder stooflappen in stukken van ongeveer 3x3 cm.

2 grote uien in halve maantjes 

3 paprika's in grove stukken. (Ik nam rood en geel)

2 wortels in blokjes 

1 bakje champignons in plakjes 

1 eetlepel paprikapoeder gerookt

2 theelepels komijnpoeder

2 theelepels karwijzaad

1 theelepel tijm gedroogd

1 of 2 theelepels chilipoeder (begin met 1, extra  toevoegen kan altijd nog)

2 laurierblaadjes

2 kruidnagels

peper en zout

5 eetlepels bloem

1 blik à 400 gram tomatenblokjes

2 eetlepels tomatenpuree 

2 runderbouillon blokjes

400 ml water 

 

Bereiding in de oven:

Verwarm je oven voor op 180gr. C

Doe het vlees in een plastic zak. Doe de bloem erbij en wat peper en zout. Sluit de zak en schud totdat alles bedekt is met een laagje bloem.

Begin op het fornuis. Neem een grote gietijzeren pan die ook in de oven kan. 
Doe er een beetje olie in en zet het vuur middelhoog.
Bak het vlees even aan. Doe dat in porties als je pan aan de kleine kant is.

Als je alles licht gebruind hebt voeg je alle vlees weer toe aan de pan. Voeg het paprikapoeder, de komijn, het karwijzaad, de tijm en de twee eetlepels tomatenpuree toe. Bak alles even aan.

Doe de laurierblaadjes en de kruidnagels optioneel in een thee-ei, dan vind je ze straks sneller terug.

Voeg alle overige ingrediënten toe behalve de champignons. 
Zet de pan met het deksel er op in de oven voor minimaal 2,5 uur. Roer in de tussentijd een keer om. 

Dan voeg je de champignons toe. 
Zet vervolgens weer terug in de oven voor 1,5-2 uur of totdat het vlees super mals en gaar is. 

Proef en breng op smaak met peper en zout en als je dat wenst nog wat chilipoeder. 

Is je saus te dun, zet hem dan nog even zonder deksel in de oven om in te dikken. Op het fornuis kan ook, dan heb je er wat meer zicht op.

(Mocht je dit recept in je slokooker willen maken, neem dan maar 100ml water in plaats van 400ml en kook op stand slow voor 8 uur. De champignons voeg je het laatste uur pas toe.)

 

Smakelijk

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.