Shakshuka

 

De oorsprong van dit gerecht is niet duidelijk. De een zegt Shakshuka komt oorspronkelijk uit Turkije. De ander noemt Marokko en weer een ander zegt dat het is ontstaan in Yemen.

Hoe dan ook, het is vreselijk lekker en dat is het belangrijkste!

 

Er zijn veel versies van Shakshuka. Dit is mijn basis- versie met tomatensaus en groente.

Geef er vooral je eigen draai aan door er extra groente en/of kruiden aan toe te voegen die je lekker vindt.

Ik gebruik een beetje fetakaas en peterselie als topping, maar je zou ook bijvoorbeeld croutons kunnen gebruiken of een dot Griekse yoghurt met een beetje munt, of koriander.

Zelf eet ik Shakshuka graag als lunch met een beetje stokbrood of zuurdesembrood erbij,

maar je zou het net zo goed als diner kunnen eten. In dat geval kun je er wat couscous bij serveren en eventueel een groene salade.

 

Voor de tomatensaus gebruik ik het liefst de Polpa van Mutti. Gewoon mijn mening, ik wordt er niet voor betaald☺ De Mutti Polpa di pomodoro om precies te zijn. Mutti Polpa bestaat namelijk uitsluitend uit het pulp (het vruchtvlees) van Italiaanse tomaten en een snufje zeezout. Het zijn dus geen waterige tomatenblokjes of tomatensaus zoals we die meestal zien in de supermarkten. Geloof me, je proeft het verschil. De smaak is veel intenser.

 

Ik ben over het algemeen erg te spreken over de producten van Mutti. Ook over de Mutti Pelati, de Mutti Concentrato en de Mutti Passata die ongetwijfeld in mijn andere recepten aan bod komen. Vroeger was er moeilijk aan te komen, maar nu het goede nieuws, de meeste producten van Mutti zijn tegenwoordig te vinden bij Albert Heijn. Mocht je niet zo gemakkelijk aan de Mutti producten kunnen komen, neem dan Heinz Tomato Fritto pakjes. Die verdienen een goede tweede plaats.  Let wel op dat je de juiste neemt. De Tomato Fritto tomatensaus zit in kleine kartonnen pakjes en is langzaam gegaard met extracten van knoflook en ui erbij. Die langzame garing geeft extra veel smaak, net zoals dat bijvoorbeeld in een slowcooker het geval is. Niet slecht van Heinz.  

 

Wat heb je nodig:    voor 2 à 3 personen

 

Olijfolie om in te bakken

2 blikken tomaten ”blokjes”  à 400gr. (liefst de Polpa van Mutti) (Of 3 pakjes Tomato Fritto)

1 grote ui in halve maatjes

1 rode paprika in niet te kleine stukken.    

½ courgette in blokjes

2 (of 3) eieren

50 gr. Fetakaas verkruimeld

1 handje vers gehakte peterselie

Peper en zout 

½ tl korianderpoeder

½ tl komijnpoeder

½ tl knoflookpoeder

1 tl paprikapoeder

Snufje Cayennepeper (optioneel)

 

Voor erbij:

Stokbrood/couscous/sla

 

Je gaat als volgt te werk:

Verhit de olijfolie in een braadpan op middelhoog vuur.

Als de olie heet is voeg je de halve maantjes ui toe en roer je dit even goed door.

Voeg dan de in stukken gesneden paprika en de courgette toe.

Vervolgens de specerijen; korianderpoeder, komijnpoeder, knoflookpoeder, paprikapoeder en eventueel cayennepeper als je van een pitje houdt. Bak de specerijen even mee.

Voeg de tomaten ”blokjes” toe aan de pan en roer.

Proef en breng op smaak met peper en zout.

Laat de saus even goed warm worden, maar blijf erbij.

Het is de bedoeling dat de groente nog een bite heeft, dus niet te lang laten pruttelen.

Maak dan 2 (of 3) kuiltjes in de saus met de achterkant van een lepel.

Breek een ei boven elk kuiltje.

Zet het vuur lager en doe het deksel op de pan.

De Shakshuka is klaar als het eiwit van de eieren gestold is.

Voeg voor het opdienen de fijngehakte peterselie en de verkruimelde fetakaas toe.

 

Smakelijk!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.