Spring rolls 

Lekker crunchy en een beetje pittig.

Het is even een werkje, maar dan heb je ook wat; Spring rolls!

Er komen zo veel verschillende smaken en texturen samen in deze kleine hapjes. En het is ook nog eens heel voordelig om ze te maken, want je kunt er heel veel restjes uit je koelkast in kwijt. 

Waarmee je de rijstvellen vult is helemaal aan jou. Ik maakte deze spring rolls vegetarisch, maar je kunt er ook kip aan toevoegen of garnalen. Die kip of die garnalen moet je dan wel even voorkoken of bakken. De spring rolls zelf eet je namelijk koud. 

Ik zou je de volgende tips willen geven voordat je gaat rollen, want je moet het even onder de knie krijgen: Als je het hebt, gebruik een sushi-matje bekleed met een stukje bakpapier, dat maakt het rollen eenvoudiger. 

Het je geen sushi-matje gebruik dan alleen een vel bakpapier zodat de vellen niet aan het je snijplank plakken. 

Nog een tip. Zet alle ingrediënten die je wilt gebruiken voor de vulling van de voren klaar. Kook of bak dus ook van te voren wat gaar gemaakt moet worden.

Als je gaat vullen, leg je vulling dan in het midden van het rijstvel en gebruik niet te veel vulling. 

Neem liever van alles een beetje.  

Een schaal of diep bord zet je ook van te voren klaar met daarin warm water. De schaal moet groot genoeg zijn om er een rijstvel plat in te kunnen leggen.

En dan nog een laatste tip; laat je rijstvel niet te lang weken anders scheurt het te snel en is het onhandelbaar. Je week en rolt ze één voor een.

 

Rijstvellen zijn meestal verpakt per 8 stuks. Je koopt ze bij de Toko of bij de betere supermarkt. 

 

Kies de ingrediënten die je wilt gebruiken voor de vulling, bijvoorbeeld:

glasnoedels

rode kool in reepjes,

lente ui

sla naar keuze

wortel in fijne reepjes

komkommer in reepjes

rode peper in ringetjes

avocado in reepjes

koriander alleen de blaadjes

peterselie gehakt

garnalen (gegaard) 

kip (gekookt of gebakken)

zalm (gegaard) 

taugé

radijsjes

bieslook

Voor de dipsaus: 

Sojasaus

een scheutje citroensap

gehakte pinda's 

rode peper gehakt of sambal naar smaak. 

 

En zo maak je het:

Snij alles wat je als vulling wilt gebruiken en zet het klaar in schaaltjes. 

Zet ook een schaal of diep bord met warm water klaar. 

Neem je sushi-matje erbij als je dat hebt. 

Bekleed het met een stuk bakpapier zodat het rijstvel niet blijft plakken aan het matje.

Heb je geen sushi-matje, leg dan een vel bakpapier op je snijplank. 

Neem het 1e rijstvel en leg het in het warme water. Na een paar seconden zul je zien dat het zacht wordt. Zodra het een beetje zacht geworden is neem je het uit het water en leg je het op het bakpapier. 

Leg een beetje (een beetje!!) van alles waarmee je je spring roll wilt vullen in het midden van je rijstvel. Als je sla gekozen hebt, dan heb je dat goed gedaan☺

Begin dan onderop met een blaadje sla, dat maakt het rollen makkelijker.

Neem de onderkant van je rijstvel en vouw die over je vulling heen. Dan vouw je beide zijkanten naar binnen. Vervolgens rol je het vel helemaal op naar de bovenkant. Als je niet te veel vulling genomen hebt kun je je spring roll makkelijk dicht vouwen.  Leg de eerste spring roll op een schaal. 

Nu begin je weer van voor af aan met het tweede rijstvel enz. enz. 

Wees voorzichtig als je de spring rolls oppakt om ze op een schaal te leggen. Ze zijn erg fragiel. 

 

Maak indien je dat wenst een dipsausje klaar door alle ingrediënten voor de dip door elkaar te roeren. Uiteraard staat het je ook hier weer vrij om een andere dipsaus erbij te serveren. 

 

Voor het opdienen snij ik de spring rolls graag een keer schuin doormidden met een scherp en natgemaakt mes. Gewoon omdat het er zo leuk uitziet. 

 

 

Smakelijk!

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.