Wafels

Deze zachte wafels gemaakt met gistdeeg zijn lekker fluffy, absoluut niet droog en niet te zoet.

Ik ben van mening dat je extra zoetigheid het beste achteraf kunt toevoegen. Denk bijvoorbeeld aan het toevoegen van vers rood fruit, agavesiroop of honing, slagroom of gewoon een beetje poedersuiker. 
Zo kan ieder zijn wafel zo zoet maken als hij of zij wil.

Dit is een recept met gistdeeg. Dat betekent dat het beslag een tijd zal moeten rijzen, dus hou daar rekening mee. 
In het meest gunstige geval laat je het een hele nacht rijzen in de koelkast. Dan komen de smaken het best tot hun recht. 
Heb je die tijd niet, laat het dan op zijn minst een uur rijzen op kamertemperatuur.

Ik haalde 16 vierkante wafels van ongeveer 12x12 cm uit dit recept.

 

Dit heb je nodig:   Voor ongeveer 16 wafels

400 ml volle melk

1 zakje droge gist (7 gram)

280 gram patentbloem

8 eetlepels bruine suiker

1 snufje zout

40 gram maïzena 

120 gram gesmolten boter 

2 eieren 

0,5 theelepel baking soda

 

En zo maak je ze:

Warm de melk een beetje op totdat deze lauwwarm is.

Schenk ze in een grote mengkom. 
Voeg de gist toe aan de melk en roer even door.

Zet een minuut of vijf aan de kant. 

Voeg nu alle overige ingrediënten toe aan de melk, behalve de eieren en de baking soda. 
Die voeg je pas toe na het rijzen.

Roer alles goed door met een garde en zorg ervoor dat er geen klontjes ontstaan.

Dek de kom af met plasticfolie en zet hem een nacht in de koelkast. 

De volgende ochtend neem je de kom met het gerezen beslag een uur voordat je wilt gaan bakken uit de koelkast. 
Laat hem even op kamertemperatuur komen.

Vervolgens voeg je de eieren en de baking soda toe.

Roer goed door. Je beslag zal hierdoor weer inzakken, maar dat is niet erg. De lucht komt er terug in als je de wafels bakt.

Verwarm je wafelijzer voor en vet het in met een klein beetje bakspray of boter.

Bak de wafels af totdat ze goudbruin en gaar zijn. 
Bij mij hebben ze ongeveer 3 tot 4 minuten nodig om gaar te worden, maar ieder wafelijzer is anders, dus probeer het even uit.

Laat de wafels in een enkele laag een beetje afkoelen op een rooster.

Naar wens kun je nu je toppings toevoegen. 

 

Smakelijk! 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.