Zoet Monkey Bread (plukbrood)

Monkey Bread is een zoet plukbrood om te delen. 
Kaneel en (kokosbloesem-)suiker maken het tot een echt feestmaal. 
Hoewel ik zelf niet snel naar iets zoets zou grijpen, ik hou meer van iets hartigs, is dit toch onmisbaar, ook voor mij, bij bijvoorbeeld de paasbrunch. 
Het is helemaal niet moeilijk om te maken en als je een keukenmachine hebt is het al helemaal een eitje. 
ik gebruik een tulbandvorm van ongeveer 20cm doorsnee omdat dat er mooi uitziet. Heb je geen tulbandvorm dan kun je ook gewoon een springvorm of cakeblik gebruiken. 

Wat heb je nodig: 

500 gram tarwebloem gezeefd

7 gram droge gist (1 zakje)

200ml lauwwarme melk

1 eetlepel honing

40 + 20 gram gesmolten roomboter (gesplitst)

1 +1 eetlepels kaneel (gesplitst)

25 +25 gram (kokosbloesem-) suiker (gesplitst)

1 eetlepel Griekse yoghurt

1 theelepel zout 

1 theelepel vanille extract 

 

Optioneel:

Maak een papje van een paar eetlepels poedersuiker en een klein scheutje melk en drizzle over het Monkey Bread voor extra glans. Hoeft niet, mag wel.

 

En zo maak je het:

verwarm de melk een half minuutje of zo in de magnetron in een maatbeker. De melk moet lauwwarm zijn.

Voeg er 1 eetlepel honing aan toe en het zakje gist.

Roer even goed door en zet aan de kant op een warme plek totdat de gist gaat schuimen.

In de tussentijd meng je alle ingrediënten in een grote kom, behalve de 20 gram boter, 25 gram suiker en 1 eetlepel kaneel. Deze heb je later pas nodig, na de eerste rijs.

Als je een keukenmachine hebt dan kneed je het deeg in vijf minuten tot een elastische deegbal. Met de hand kan het ook. Het zal dan waarschijnlijk iets langer duren. 
Leg de deegbal in een kom en dek af met plastic folie met daar overheen een schone theedoek. 
Zet de kom op een warme tochtvrije plek en laat een uur rijzen. 

Als het goed is is je deeg nu ongeveer verdubbeld. 

Kneed het nog even door en rol er dan balletjes van ter grootte van een walnoot. 
Vet de bakvorm goed in met boter of bakspray.

Meng de 25 gram suiker en de eetlepel kaneel die je nog over hebt in een diep bord.
Zet ook de 20 gram gesmolten boter klaar. 
Haal de balletjes een voor een door de boter en dan door het suiker-kaneelmengsel. 

Je gaat nu vieze handen krijgen ☺

Leg de balletjes naast elkaar en op elkaar in de vorm. Zorg dat ze elkaar net even raken. 

Als de balletjes op zijn dek je de vorm af met plasticfolie en een schone theedoek en laat je het deeg opnieuw een uur rijzen.

Halverwege verwarm je de oven voor op 175gr C.

Zet de vorm op de bakplaat in het midden van de oven en bak 30 min. 
Check af en toe even of het niet te hard gaat, want iedere oven is anders. 
Zet de oven iets lager of haal het brood er eerder uit als het te hard gaat. 

Optioneel:

Als je wat extra glans wilt toevoegen meng je nu de poedersuiker met de melk (voeg steeds maar een klein beetje melk toe en roer. Is het te dik voeg dan nog wat melk toe, maar maak het niet te dun. Je hebt maar weinig melk nodig)

Als het Monkey Bread afgekoeld is giet je het poedersuikermengsel er over. 

Moet je hem eens zien shinen!😅

 

Smakelijk!

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.