Laksa noedelsoep

Noedelsoep kennen we natuurlijk allemaal; Je ritst het zakje open, specerijenmix erbij, overgieten met kokend water en twee minuten later kun je eten. 

Dit Laksa noedelsoepje is toch een heel ander verhaal.....

Je bent hier best even mee bezig, het zijn ook best veel ingrediënten, maar het is het zooo waard! Geloof me, dit is echt super super super lekker!!

Het begint allemaal met een goede Laksa pasta (kruidenmix). Je kunt die Laksa pasta zelf maken, maar ik haal liever een potje originele Valcom Thaise Laksa pasta bij de toko.

Deze is echt aan te raden en kost maar een paar euro voor een potje van 230gram. 

In Thailand en Maleisië waar deze noedelsoep dagelijks gegeten wordt gebruiken ze ofwel kip ofwel garnalen in hun Laksa. 

Zelf geef ik de voorkeur aan kip, maar weet dat je de kip dus ook kunt vervangen door garnalen.  

Dit recept is niet origineel zoals je het in Thailand of Maleisië op iedere straathoek zou tegenkomen. 

Hier wordt namelijk met name kokosmelk gebruikt bij het maken van de Laksa bouillon terwijl ze in Azië eerder een curry gebruiken. 

Hoe dan ook, dit soepje is zo lekker! Probeer het gewoon eens. 

Ik serveer er een zelfgemaakte chili saus bij. Op die manier kun je zo veel of zo weinig pit toevoegen als je zelf wilt. 

 

De ingrediënten:      voor 2 grote kommen 

Voor de kippenbouillon:

500 ml kippenbouillon 

2 kipfilets 

Voor de Laksa bouillon: 

1,5 eetlepel olie (neutrale olie, bijvoorbeeld zonnebloem olie)

2 teentjes knoflook fijngehakt

1 duim gember, geraspt

1 stengel citroengras gekneusd

175 gram Laksa pasta uit het potje van de toko 

400 gram kokosmelk

2 eetlepels vissaus 

Voor de chilisaus: 

0,5 theelepel suiker

1,5 theelepel sojasaus

0,5 teentje knoflook fijn gehakt 

1,5 theelepel Laksa pasta uit het potje van de toko

1 eetlepel Siracha saus 

1 theelepel sambal 

1 eetlepel neutrale olie (bijvoorbeeld zonnebloemolie)

Voor de noedels: 

150 gram noedels (liefst dunne noedels of glasnoedels)

Om te garneren: 

1 hand vol taugé

citroen of limoen partjes

crispy gebakken uitjes (Conimex) 

rode peper in ringetjes 

paar blaadjes koriander of als je dat niet lekker vindt selderijblad

 

En zo maak je het: 

Breng de kippenbouillon aan de kook op hoog vuur. 

Kook hierin de kip in ongeveer 25 minuten totdat het kippenvlees gaar is. Neem de kip uit de pan en trek het vlees met twee vorken uit elkaar.

Meng in een klein kommetje de ingrediënten voor de chilisaus en zet even aan de kant. 

Verhit wat olie in een pan op laag vuur. Voeg de knoflook en de gember toe en bak voor ongeveer een halve minuut. Roer goed zodat de knoflook niet verbrandt. 

Voeg het citroengras toe en bak een minuut of zo mee.   

Voeg de Laksa pasta uit het potje toe. Zet het vuur op medium hoog en roer goed voor een minuut of twee. Blijf voortdurend roeren. 

Voeg de kippenbouillon toe waarin je zojuist de kipfilets hebt gekookt. 

Voeg de kokosmelk, vissaus en 2 theelepels van je zelfgemaakt chilisaus toe.  

Roer alles goed door elkaar. Doe het deksel op de pan en laat 10 minuten zachtjes koken. 

Proef en breng op smaak door wat meer vissaus toe te voegen als het wat zouter mag en eventueel aan beetje citroen (of limoen) sap van de partjes waarmee je straks gaat garneren. 

Zet het vuur uit. Laat de pan met het deksel er op even rusten. 

Bereid in de tussentijd de noedels volgens de aanwijzingen op de verpakking. 

Verdeel de noedels en de kip over de kommen. Giet de hete soep er over.

Garneer met taugé, de gebakken uitjes, rode peper ringetjes, citroen partjes en koriander blaadjes.

Serveer de chilisaus er apart bij. Deze voeg je naar wens beetje bij beetje toe.

Het water loopt me nu al in de mond......... ☺ 

 

Smakelijk!

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.