Luxe vlechtbrood

Heb je er al over nagedacht wat je met Pasen op tafel gaat zetten? 
Dit luchtige vlechtbrood met een héél subtiel zoetje zou het heel goed doen op tafel bij de Paasbrunch, denk je niet? Besmeer het met een lik jam of boter en geniet! 

 

De ingrediënten:

Voor het deeg:  

500 gr. tarwebloem

250ml volle melk

1 zakje gedroogde gist (7gr)

0,5 theelepel zout

50 gram suiker

50 gram gesmolten boter

1 ei

Besmeren met:

1 ei geklutst

2 eetlepels melk

Bestrooi met:

Geschaafde amandelen

Voor het opdienen:

Poedersuiker

Zo maak je het: 

Verwarm de melk totdat deze lauwwarm is. 

Doe de suiker en de gist bij de melk en roer goed. 

Zet even aan de kant totdat het mengsel gaat schuimen. 

Doe het mengsel in een grote kom. Voeg de overige ingrediënten toe en meng goed. 

Kneed een minuut op 15 met de hand of 5 minuten met de machine totdat je een deegbal hebt. 

Vet een kom in met een klein beetje olie of boter en leg de deegbal er in. Dek af met plasticfolie en leg daar nog een schone theedoek overheen, Laat het deeg op een warme, tochtvrije plek een uur lang rijzen. 

Leg in de tussentijd een vel bakpapier op een bakplaat en zet even aan de kant. 

Als je deeg de eerste rijs heeft gehad neem je het er weer bij en kneed je het opnieuw goed door. 

Bebloem je werkblad en verdeel je deeg in drie of vier gelijke delen. (Ik heb met 4 strengen gevlochten, maar met drie kan ook. Aan jou de keuze)

Maak je vlecht vast bovenaan door het uiteinde van het deeg goed in elkaar te drukken. Ga door met vlechten totdat je aan de onderkant bent aangekomen en doe daar hetzelfde. 

Pak je vlecht voorzichtig op en leg hem op de bakplaat met bakpapier. 

Dek opnieuw af met plasticfolie en een schone theedoek en laat je deeg nog een keer 30 minuten rijzen. 

Verwarm je oven voor op 180gr. C. 

Neem je vlecht erbij en smeer in met het ei-melk mengsel. Verdeel de geschaafde amandelen er over. 

Schuif de  bakplaat in het midden van de oven en bak voor ongeveer 30-35 minuten. 

Check zo nu en dan even, want iedere oven is anders. 

Neem je brood uit de oven als het goudbruin en gaar is. 

Laat goed afkoelen. Bestrooi voor het opdienen met een beetje poedersuiker.

 

Smakelijk!