Jam koekjes

Zo rond de Kerst krijg ik altijd zin om zelf koekjes te bakken.

Nu bedacht ik me dat ik afgelopen zomer een potje bergamot jam had meegenomen uit Calabrië.

Die ging ik gebruiken, dat stond al vast! In ieder geval voor de helft van de koekjes.
Ik gebruikte voor de andere helft een lekkere kersen-peren jam. 
Beide versies zijn om je vingers bij af te likken 😋

Persoonlijk geef ik de voorkeur aan de koekjes met bergamot jam omdat die ook een klein zuurtje heeft en niet over zoet is. 

Welke jam je uiteindelijk gebruikt maakt niet zo veel uit. Zorg er wel voor dat het een vrij stevige jam is met veel vruchtvlees, want is hij te vloeibaar dan gaat het deeg lopen. 
Voor de rest is het zo gepiept! 

Wat heb je nodig: 

220 gram patentbloem

1 snufje zout

170 gram zachte boter

100 gram poedersuiker

0,5 theelepel vanille extract 

Jam naar keuze 

En zo maak je het:

Zeef de bloem in een kom.

Voeg het zout toe en zet aan de kant.

In een andere kom doe je de zachte boter en de poedersuiker. Mix met een handmixer totdat het een romige massa is geworden. Voeg het vanille extract toe. 
Mix nu verder terwijl je beetje bij beetje de bloem toevoegt. Mix tot alle bloem goed is opgenomen.

Je hebt nu een kruimige massa. Dat is prima. Je hoeft geen deegbal te hebben.

Zet de kom nu een minuut of twintig in de koelkast.

Verwarm in de tussentijd je oven voor op 180 gr. C. 
Bekleed een bakplaat met bakpapier.

Neem het deeg er weer bij. Met een lepel neem je steeds een beetje deeg uit de kom en rol je er een balletje van van zo'n 3 cm diameter. Ik haalde er 30 uur dit recept.

Leg alle balletjes op de bakplaat. Laat zo'n 2,5 cm ruimte tussen de balletjes. 

Druk nu met je duim zachtjes een kuiltje in het midden van ieder balletje.

Neem de jam erbij en doe met een lepeltje een klein beetje jam in ieder kuiltje.

Schuif als je klaar bent de bakplaat in het midden van de oven en bak zo'n 12 minuten of totdat de onderkant lichtbruin begint te kleuren.

Laat de koekjes goed afkoelen. De jam is loeiheet als hij uit de oven komt. Dus niet meteen beginnen te snoepen! 

De koekjes worden wat knapperiger als ze afkoelen, dus geen paniek als ze in het begin een beetje slap aanvoelen.

 

Smakelijk! 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.