Rijsttaart met kokos en aalbessen 

Het is een klein taartje geworden, maar de smaken slaan in als een bom! 
Iets zoete smeuïge rijst met een vleugje kokos in combinatie met friszure aalbessen 🤤 Heerlijk! 


Ik gebruikte een kleine springvorm van rond 10 cm.

Heb je die niet of wil je een springvorm gebruiken van 21cm doe dan alle onderstaande hoeveelheden x3

 

Dit heb je nodig:    Voor het kleine taartje (10cm)

Voor de bodem:

3 Bastogne koeken verkruimeld

0,75 eetlepel boter gesmolten

Voor de rijst:

330ml kokosmelk (Alpro) 

85 gram Arborio rijst (of andere risotto rijst)

50 gram suiker (of meer naar smaak)

1 theelepel vanilleextract 

Voor de aalbessengelei:

100 gram aalbessen van de takjes gerist

2 theelepels maïzena aangelengd met een klein scheutje koud water. 

Om te garneren:

Aalbessen met de takjes er nog aan

een paar blaadjes munt

optioneel: poedersuiker 

 

En zo maak je het:

Vet de springvorm in met boter of bakspray en bekleed de bodem en de randen met bakpapier. 
Het bakpapier mag wat hoger zijn en boven deze kleine vorm uitsteken, dan kun je er straks lekker veel aalbessengelei in kwijt. 

Meng de verkruimelde koekjes in een kom met de gesmolten boter. 
Giet het mengsel in de vorm en druk goed aan met de onderkant van een glas. 

Zet even in de koelkast. 

Zet een pannetje op middelhoog vuur. Voeg de (Alpro) kokosmelk toe en breng aan de kook. Voeg de rijst toe en laat 30 minuten zachtjes op een laag vuurtje doorkoken. Roer regelmatig en pas op dat het niet aanbrandt. Voeg indien nodig nog een klein scheutje water toe als alle vocht te vroeg verdampt is. Proef of de rijst gaar is.
Als de rijst gaar is zet je het vuur uit en roer je de suiker door het nog warme mengsel. Voeg het vanille extract toe en roer nog eens goed door. 
Proef of de smaak naar wens is en laat afkoelen. 

Ga verder met de gelei. Neem een steelpannetje. 
Doe er een klein scheutje water in en de aalbessen die je van de takjes gerist hebt. Breng aan de kook. 
Laat een paar minuutjes zachtjes doorkoken. 
Giet het mengsel dan door een zeef in een kom en druk al het sap uit de aalbessen. De pitjes blijven achter in de zeef. Die gebruiken we niet. 
Doe het sap van de aalbessen terug in het steelpannetje en zet opnieuw op het vuur. Voeg de slurrie van de maïzena met koud water toe en roer meteen goed door. De gelei zal vrijwel meteen indikken. 
Zet het vuur uit en laat een beetje afkoelen.

Als de rijst wat afgekoeld is neem je de vorm er weer bij en giet je de rijst op de bodem. Druk een beetje aan met de achterkant van een lepel. 

Giet de gelei, die nu niet meer loeiheet is over de rijst. 

Zet voorzichtig in de koelkast en laat opstijven. 
Dit duurt minimaal vier uur, maar een hele nacht laten opstijven is nog beter. 

Garneer met verse aalbessen en wat blaadjes munt en strooi er optioneel wat poedersuiker overheen. 

Smakelijk!

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.