Tomatenjam

Tomatenjam klink misschien vreemd, maar in veel Zuid-Europese landen is het heel normaal om jam van tomaten te maken. 

Hij is en beetje hartig en een beetje zoet en heel eenvoudig om te maken. 

Smeer de jam op vers stokbrood, op toast, serveer met kaas, bij de borrel of waar en wanneer je er maar zin in hebt. 

Je kunt deze jam afgekoeld in een afgesloten pot 10 dagen bewaren in de koelkast. 

 

Dit heb je nodig: 

500 gram rijpe (Roma) tomaten

2 eetlepels Balsamico azijn 

80 gram bruine suiker 

1 theelepel kaneel

1 theelepel vers geraspte gember

1 steranijs

snufje zout 

snufje chilipeper

 

En zo maak je het: 

Snij de tomaten in blokjes. Ga a.u.b. niet de velletjes verwijderen, dat is zo zonde van de tomaten. 

Doe ze in een pannetje. 

Voeg alle overige ingrediënten toe en breng op middelhoog vuur aan de kook. Roer af en toe zodat het niet aan brandt. 

Als het kookt zet je het vuur laag. Doe een deksel op de pan en laat het afgedekt ongeveer 20 minuten zachtjes pruttelen. 

Verwijder dan het deksel en laat nog een minuut of tien door sudderen totdat het voldoende ingedikt is. 

 

Laat het mengsel afkoelen en doe het vervolgens in een schone pot die je goed kunt afsluiten. 

Zet in de koelkast tot gebruik. 

 

 

Smakelijk! 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.