Granola 

Deze homemade granola is niet te vergelijken met de (veel te) zoete versies uit de supermarkt.
Zelfgemaakt is zo veel lekkerder en gezonder en je proeft toch een klein zoetje door de toevoeging van rozijnen en een klein beetje honing.

Door olijfolie te gebruiken voor het roosteren is deze granola ook nog eens extra gezond.

Onderstaand recept is voldoende voor een grote weckpot vol granola. Luchtdicht afgesloten kun je deze een tot twee weken bewaren bij kamertemperatuur. 

 

Wat heb je nodig: 

200 gram havermout 

300 gram ongebrande noten grof gehakt (bijvoorbeeld walnoten, pecannoten, paranoten) 

50 gram gemengde zaden en pitten (bijvoorbeeld zonnebloempitten, pompoenpitten, lijnzaad, chiazaad)

Gepofte quinoa kun je ook toevoegen als je die hebt. (Verkrijgbaar bij o.a. de Duitse Aldi en DM)

1 snufje zout

1 theelepel kaneel

70 ml olijfolie

75 ml honing

rozijnen of fijngehakte gedroogde abrikozen naar smaak. 

 

En zo maak je het: 

Verwarm de oven voor op 180 graden C. en bekleed een bakplaat met bakpapier. Ik gebruik een kleinere bakplaat van ongeveer 25x35cm. Je kunt ook een grote gebruiken, maar centreer het mengsel dan een beetje of gebruik een platte ovenschaal, dat kan ook prima.

Pak een grote kom en voeg alle droge ingrediënten toe, behalve de rozijnen/abrikozen, die hou je nog even apart en voeg je pas toe als de granola uit de oven komt.

Roer even goed om. 

Voeg dan de olijfolie en de honing toe aan de kom.  Zorg ervoor dat de olie en de honing goed verdeeld worden. 

Giet het mengsel op een met bakpapier beklede bakplaat. Verdeel het goed en druk het een klein beetje aan met de bolle kant van een lepel. 

Schuif de bakplaat in de oven en bak de granola ongeveer 20 tot 25 minuten. 

Na een minuut of tien even goed doorroeren en weer aandrukken en terug in de oven plaatsen. 

Blijf er even bij, want granola verbrandt snel. Bovendien is iedere oven anders, dus even goed opletten. 

Als de granola een mooi bruin kleurtje heeft gekregen haal je de bakplaat uit de oven. 

Strooi de rozijnen over het mengsel en blijf er verder vanaf totdat het helemaal afgekoeld is. 

Niet schrikken, als de granola uit de oven komt voelt deze zacht en los. Het mengsel is dan nog geen vaste massa en nog niet knapperig. Na het afkoelen zul je zien dat de granola wel knapperig geworden is en aan elkaar is gaan kleven. 

Breek de granola nu in stukken zo groot of klein als je dat zelf wilt en bewaar hem luchtdicht afgesloten op kamertemperatuur. 

Serveer met (Griekse) yoghurt.

 

Smakelijk!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.