Ribollita

Ribollita is een heerlijke Italiaanse "minestronesoep". Deze soep wordt op de tweede dag pas gegeten. Vandaar ook de naam "Ribollita".

Letterlijk betekent dit: "opnieuw gekookt".

En dat is ook precies hoe je deze soep volgens origineel recept moet bereiden.

Je kookt hem op dag twee "opnieuw".

Ribollita vindt zijn oorsprong in de "Cucina Povera"; De keuken van de armen. 

De mensen op het platteland kookten vroeger met wat ze voor handen hadden. Dat wat ze zelf kweekten of wat ze goedkoop konden aanschaffen. In deze Ribollita pakt dat bijzonder goed uit. 

Doordat de smaken zo lang de tijd hebben gekregen om in te trekken krijgt deze soep een hele intense smaak. 

Een Ribollita is bovendien heel veelzijdig, je kunt er heel veel verschillende ingrediënten in kwijt. 

Een echte Italiaan zal daar echter zo zijn bedenkingen bij hebben. Italianen volgen bij voorkeur het originele recept en zullen daar zelden van afwijken. 

Omdat hier in Nederland niet alle ingrediënten van het originele recept op elk moment van het jaar verkrijgbaar zijn, geef ik je bij deze toestemming om alternatieven te gebruiken, maar alleen indien nodig☺

 

De ingrediënten:                  voor een grote pan soep 

1 ui in grove stukken              

2 teentjes knoflook gehakt

1 klein blikje tomatenpuree

2 aardappelen (vastkokend) in blokjes

2 stengels bleekselderij in halve maantjes

2 wortels in plakjes

400 gram cavolo nero (bij de betere supermarkt voorgesneden verkrijgbaar in de koeling) (Alternatief: spinazie of boerenkool)

Een halve savooiekool grof gesneden

10 stengels snijbiet

1 blikje cannellinibonen 400 gram. (Niet afgieten!)

Ciabattabrood

Olijfolie  

 

En zo maak je het:

Zet een wok of grote braadpan op het fornuis op middelhoog vuur. 

Voeg een paar eetlepels olijfolie toe en fruit hierin de ui en de knoflook. 

Voeg de aardappelblokjes, de wortel en de bleekselderij toe. 

Voeg de tomatenpuree toe en een klein scheutje water. 

Als de groenten een klein beetje zacht beginnen te worden voeg je alle kool toe. 

Pureer de helft van de cannellinibonen inclusief het vocht met een staafmixer. Voeg dit romige mengsel en de overige "hele" cannellinibonen toe aan de pan. 

Indien nodig voeg je nog wat water toe aan de soep. 

Zet het vuur uit.

Breek het ciabattabrood in grove stukken en voeg toe aan de hete soep. 

Laat deze soep nu zonder deksel afkoelen.

Als hij volledig afgekoeld is leg je het deksel erop en laat je hem nog een hele dag (of langer) in de koelkast intrekken. 

De volgende dag warm je de soep op.

Indien nodig kun je nu nog wat zout en peper toevoegen. 

Serveer met wat extra ciabattabrood. 

 

Smakelijk!

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.