Hele geroosterde bloemkool met parelcouscous 

Ziet er best indrukwekkend uit hè? Zo'n hele geroosterde bloemkool. Toch is het heel eenvoudig om te maken.

Ik serveer er graag parelcouscous bij omdat die goed past bij de kruiden en specerijen die ik voor de bloemkool gebruik, maar een lekkere aardappelpuree zou hierbij ook niet misstaan. 

De Ingrediënten:    Voor 4 personen 

Voor de bloemkool:

1 bloemkool

3 eetlepels boter gesmolten

2 theelepels paprikapoeder 

1 theelepel korianderpoeder 

1 theelepel kurkumapoeder

1 theelepel knoflookpoeder

1 theelepel uipoeder 

0,5 theelepel chilipoeder

1 theelepel oregano gedroogd

1 snufje zout

 

voor de couscous:

250 gram parelcouscous

1 eetlepel olijfolie om te bakken

125 gram kleine blokjes rauwe ham (of spekjes) 

1 sjalotje gesnipperd

0,5 theelepel chilipoeder 

1 eetlepel tomatenpuree 

2 theelepels balsamico azijn

2 theelepels ketjap manis

150 gram erwten (diepvries) 

Om te garneren:

versgehakte peterselie

een paar blaadjes munt


En zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 200gr. C. 

Zet een grote pan water op het vuur gevuld met een bodempje water en een snufje zout. 

Maak de bloemkool schoon en leg hem er ondersteboven in.

Stoom de bloemkool een minuut of 8 met het deksel op de pan.

Giet voorzichtig af en laat hem goed uitlekken.

Leg een bakpapier op een bakplaat. 
Meng alle kruiden en specerijen door de gesmolten boter. 

Leg de bloemkool ondersteboven op de bakplaat en smeer met een kwastje de onderkant in met ongeveer een derde van de gekruide boter.

Draai hem om en smeer de bovenkant in met de rest van de boter. Zorg dat je de boter goed tussen alle openingen smeert met je kwastje.

Schuif de bakplaat in het midden van de oven en bak voor ongeveer 30 minuten.

In de tussentijd breng je een pan water aan de kook voor de couscous. 
Bereid deze volgens de aanwijzingen op de verpakking.

De laatste twee minuten van de kooktijd voeg je de erwten toe. Giet af en zet even aan de kant.

Doe een eetlepel olijfolie in een pannetje en voeg de rauwe ham blokjes toe. Bak even goed aan.

Voeg het gesnipperde sjalotje toe en bak even mee. Voeg dan de tomatenpuree toe en roer goed.

Als laatste voeg je de ketjap en de balsamico toe.

Zet het vuur uit.

Voeg het rauwe ham mengsel toe aan de couscous en hussel door elkaar. Breng op smaak met een snufje chilipoeder. Hou je niet van pittig dan kun je dit ook weglaten.

Schep de couscous op een schaal. Leg de bloemkool er bovenop.

Garneer met de fijngehakte peterselie en wat blaadjes munt. 

Serveer meteen.

 

Smakelijk! 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.