Polenta, tomaat en prosciutto traybake

Polenta. Heel veel mensen kennen het, maar niet veel mensen weten wat je er allemaal mee kunt doen. 

Als basis breng je naak keuze; water, water met een deel melk, of bouillon aan de kook. Vervolgens roer je de (instant) polenta erdoor en blijf je voortdurend roeren. Zo voorkom je klontjes. 
En that's It!

Je kunt de polenta naar wens op smaak brengen met peper, Parmezaanse kaas etc. Deze roer je er doorheen als je de pan van het vuur hebt genomen. 

Serveer hem zo, met vlees, gegrilde groenten of iets dergelijks of bak hem op een bakplaat in de oven. 

Als je de polenta in de oven bakt kun je hem daarna in stukken snijden en naar wens beleggen. Die polenta stukken dienen dan als soort van bodem. 
Je kunt hem ook in frietjes snijden, die je vervolgens kruidt en nog een keer afbakt in de oven. 

Vandaag het recept voor een traybake van polenta met tomaat en prosciutto di Parma. 

De Ingrediënten

250 gram instant polenta

1/2 liter water

1/2 liter melk 

50 gram Parmezaanse kaas geraspt

Zout en peper naar smaak

3 handen vol cherrytomaatjes gehalveerd 

6 plakjes prosciutto di Parma

1 bolletje mozzarella in stukken gescheurd

Wat blaadjes basilicum 

optioneel wat balsamico crème 

 

En zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 180gr. C


Zet één pan op middelhoog vuur. Voeg het water en de melk toe. 
Als het water langzaam aan de kook komt voeg je al roerend de polenta toe. 
Laat een paar minuutjes doorkoken (volgens de aanwijzingen op de verpakking) maar blijf voortdurend roeren. Ik had instant polenta, die had maar twee minuten nodig. Neem de pan van het vuur en roer de geraspte Parmezaanse kaas erdoor. Breng verder op smaak met peper en zout. 

Bekleed een (kleine) bakplaat (die van mij is ongeveer 25x35cm) met bakpapier. Een ovenschotel is natuurlijk ook prima. Vet die dan wel even lichtjes in. 
Voeg de polenta toe en strijk glad. 
Zet de bakplaat in de oven voor 15 minuten. 
De polenta zal nu goudgeel kleuren. 

In de tussentijd zet je alles voor de topping klaar.

Haal de bakplaat uit de oven. Beleg de polenta met de tomaatjes en de mozzarella en zet de bakplaat weer terug in de oven voor een minuut of 8 totdat de kaas gesmolten is en de tomaatjes een beetje zacht geworden zijn. 

Haal de bakplaat er weer uit en verdeel de Parmaham en de blaadjes basilicum er over. 

Voeg naar wens nog een flinke draai peper toe en wat balsamico crème.

 

Smakelijk! 

 

 

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.