Chili con carne 

De lekkerste chili con carne maak je natuurlijk zelf en zonder pakjes of zakjes. 

Het is eenvoudiger dan je denkt. 
Ik hou ervan.
Ik maak meestal een grote pan in een keer en vries het in porties in. 
Ik voeg tijdens het bakken van het gehakt trouwens een klein scheutje ketjap manis toe. Dit hoort misschien niet in het originele recept, maar in mijn "chili con Carmen" doe ik het wel 😅 Waarom? Dat kleine beetje ketjap zal voor een beetje karamelisatie van het gehakt zorgen en dus voor een heel klein zoetje. Ik vind dat ontzettend lekker in een voor de rest pittig gerecht. 


Dit heb je nodig:   Voor 4 à 5 personen 

1 scheutje olijfolie om te bakken

500 gram gemengd gehakt

1 grote ui in grove stukken 

1 rode paprika in grove stukken

2 blikjes tomatenblokjes of gepelde tomaten 

1 blik kidneybonen, afgegoten,maar niet afgespoeld

1 klein blikje tomatenpuree 

1 scheutje ketjap manis

1 theelepel komijnpoeder

1 theelepel korianderpoeder

1/2 theelepel kaneelpoeder

1 theelepel knoflookpoeder

1/2 theelepel chilipoeder (of meer als je van pittig

houdt)

optioneel maar aan te raden: 2 theelepels cacaopoeder (ongezoet)

peper en zout naar smaak

 

En zo maak je het:

 

Doe een scheutje olijfolie in een grote braadpan op middelhoog vuur. 

Voeg de droge kruiden toe, dus de komijn, koriander, kaneel, knoflook, chili en bak even aan. 
Voeg het gehakt toe en rul het. 
Als het een beetje bruin begint te worden voeg je een scheutje ketjap manis toe. 
Voeg dan de tomatenpuree toe. Die moet je even ontzuren. Dat doe je door het vlees even aan de kant te schuiven en de tomatenpuree op de bodem van de pan even aan te bakken. Roer goed zodat deze niet aanbrandt. Roer beetje bij beetje het vlees door de tomatenpuree zodat het weer een geheel wordt. 
Voeg de ui en de rode paprika toe. 
Voeg de tomatenblokjes en het cacaopoeder toe en laat even met het deksel op de pan sudderen. 
Voeg als laatste de kidneybonen toe. Die hoef je alleen even te verwarmen. 
Persoonlijk hou ik ervan als de paprika en de ui nog wat knapperig zijn en niet helemaal suf gekookt, dus als je wil, zet het vuur op tijd uit. Breng op smaak met peper en zout en voeg indien gewenst nog wat chilipoeder toe. Laat nog even met het deksel op de pan staan. 

Serveer met brood of witte rijst en sla. 

Smakelijk! 

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.