Kare-Kare (Rundvlees in een romige pindasaus)

Kare-Kare.  
Eerlijk gezegd had ik er nog nooit van gehoord. Totdat ik het zag bij Late night Eats. 

Het was voor mij meteen duidelijk dat ik dit wilde maken.
Kare-Kare is van origine een Filipijns stoofgerecht van Ossenstaart. Ik besloot echter om het uit te proberen met wat aanpassingen en met magere runderlappen. 
Voor de bruin/rode kleur worden er in het originele recept zogenaamde Annato zaadjes toegevoegd. Deze zijn hier echter moeilijk te verkrijgen, dus ik besloot ze achterwege te laten. Ze voegen sowieso niets toe aan de smaak omdat ze smaakloos zijn. Je zou er voor kunnen kiezen om wat saffraan toe te voegen om datzelfde effect te krijgen, maar zelf vond ik dat zonde en deed ik dat niet. 

je zou dit gerecht een soort van veredelde saté kunnen noemen, al is het natuurlijk veel meer dan dat. 

De Ingrediënten:  voor 4 personen 

 

750 gram magere runderlappen in blokjes van 3x3cm

olie om te bakken 

2 theelepels kurkuma 

2 uien grof gehakt

3 teentjes knoflook fijngehakt

1 duimlengte gember fijngehakt

1 rode chilipeper fijngehakt (met of zonder de zaadjes, afhankelijk van hoe pittig je het wilt hebben)

1 grote tomaat in blokjes 

een stukje trassi (garnalenpasta blokje)  (2x2cm) 

2 eetlepels suiker 

2 blikjes à 400 ml kokosmelk (light)

5 eetlepels azijn 

3-4 eetlepels pindakaas 

Om te garneren:

De steeltjes van een bosje koriander, fijngehakt 

of wat peterselie.

Een rood pepertje fijngehakt 

 

En zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 170gr.C. 

Doe een beetje olie in een vuurvaste pan met deksel.

Fruit de kurkuma met de ui, de knoflook, de gember en het pepertje. 

Als de uien zacht beginnen te worden voeg je de tomaat toe. 
Bak even mee.

Verkruimel de trassi en voeg deze toe. 
Voeg de suiker toe en bak even mee.

Dan de kokosmelk en de azijn.

Breng aan de kook op middelhoog vuur.

Als het kookt voeg je het vlees toe. 
Roer even goed door.

Doe het deksel op de pan en verplaats de pan naar de oven voor ongeveer 3 uur. 
Check of het vlees goed gaar is door het met een vork een beetje uit elkaar te trekken. 
Lukt dit niet zet het dan nog een half uurtje extra in de oven. 

Is het gaar, schep het vlees dan met een schuimspaan uit de pan op een schaal. 
Giet het vocht door een vergiet en vang het op in een grote braadpan. 
De stukjes die achterblijven in je vergiet kun je weggooien. 

Zet de pan met de gezeefde vloeistof op middelhoog vuur op het fornuis. 
Voeg de pindakaas toe en roer goed door totdat je een egale saus hebt. 
Verwarm deze tot aan het kookpunt en doe dan het vlees terug in de saus. 

Warm nog even goed door.

Garneer met de fijngehakte steeltjes van de koriander en het fijngehakte rode pepertje. 

Smakelijk!

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.