Kaneelbroodjes

 

Deze kaneelbroodjes zijn een ware traktatie. Wees niet bang om met gist te bakken. 

Het is helemaal niet zo moeilijk. De truc zit hem in het rijzen. 

Zoals jullie misschien al in een van mijn andere recepten gelezen hebben laat ik gistdeeg graag rijzen in de oven. Deze heb ik dan soms een minuut of twee verwarmd op 145 graden en vervolgens uit gezet. 

Als je je gistdeeg vervolgens in de oven zet zal de temperatuur daar binnen ideaal zijn om het deeg te laten rijzen. Bovendien is het tochtvrij!  

Geen reden dus om het niet te proberen. 

 

 

De ingrediënten:      voor 12 kaneelbroodjes 

Voor het deeg: 

345 gram tarwebloem

50 gram suiker 

mespuntje zout

1 zakje droge gist (7gr)

120ml (volle) melk

60ml lauwwarm water

3 eetlepels boter gesmolten

1 ei  

Voor de vulling: 

3 eetlepels boter gesmolten

1 royale eetlepel kaneelpoeder

50 gram bruine basterdsuiker

 

Zo ga je te werk: 

Meng in een mengkom de droge ingrediënten voor het deeg, de bloem, suiker, zout en gist. 

Zet even aan de kant. 

In een andere mengkom meng je de natte ingrediënten, de melk, het water en de boter. 

Giet de natte ingrediënten bij de droge ingrediënten en mix met een handmixer met deeghaken terwijl je het ei toevoegt. Als het deeg samen begint te komen neem je het uit de kom. 

Doe wat bloem op je werkblad en kneed verder met de hand. Vorm er een deegbal van. 

Vet een kom lichtjes in en leg je bal deeg er in. Laat 10 minuten rusten. 

Na 10 minuten doe je weer een beetje bloem op je werkblad en rol je het deeg uit tot een rechthoek van ongeveer 20x30cm. 

Meng de ingrediënten voor de vulling in een kommetje. 

Verdeel de vulling met een kwastje over de plak deeg. 

Rol het deeg vervolgens zo strak mogelijk op vanuit de lange kant. 

Snij de rol in 12 gelijke plakken. 

Zet je oven aan op 145 gr. C. 

Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg de rolletjes er plat op.

Zet je oven weer uit. 

Dek de bakplaat af met plastic folie en leg daar nog een schone theedoek overheen. 

Schuif de plaat in het midden van de oven. (die uit staat!) en laat het deeg ongeveer 60-90 minuten rijzen. Maak de oven in de tussentijd niet open!

Het deeg zal nu ongeveer verdubbeld zijn in volume.

Neem de bakplaat uit de oven en verwijder de folie en de theedoek. 

Verwarm je oven voor op 190gr. C. 

Schuif de bakplaat er weer in en bak de kaneelbroodjes bruin en gaar in ongeveer 25-28 minuten. 

Hou aan het eind van de baktijd alles even goed in de gaten. Eenmaal gaar verbranden ze snel! 

Zie je al eerder dat het te snel gaat dek ze dan losjes af met aluminiumfolie om verbranden te voorkomen. 

 

 

Smakelijk! 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.