Goed gevulde kippensoep

 

Dit is zo'n heerlijk soepje! Ik kom er niet over uitgepraat. Het is er zo een die je zo lekker opwarmt in de winter en het is de perfecte remedie tegen verkoudheid en griep. Het recept is gebaseerd op een recept van mijn oma. Daarom serveer ik hem ook in de soepterrine die ooit van mijn oma was! 🥰

Hij zit boordevol groente èn pasta èn malse stukjes kip. En dat allemaal in een heerlijk kruidige kippenbouillon.

Ik maak altijd een hele grote pan in een keer en vries de rest in. Deze soep leent zich daar uitstekend voor. En is er een keer niet veel tijd om te koken dan hebben we toch altijd iets lekkers achter de hand. 

Ik kook de pasta altijd apart totdat hij beetgaar is. Ik voeg deze pas helemaal aan het einde toe aan de soep. Dat doe ik omdat ik de soep graag helder wil houden. Het zetmeel uit de pasta zou de soep te veel binden als ik hem met de groenten en de bouillon mee zou koken. Dat wil ik voorkomen. 

Bovendien wordt de pasta gauw te gaar en ik wil hem graag "al dente" houden.

 

Wat heb je nodig:      (voor 3 liter soep)

1 scheut olijfolie om te bakken.

2 kipfilets zonder bot of vel

1 grote ui gesnipperd

2 winterpenen in halve maantjes 

1 prei in ringen

3 stengels bleekselderij in halve maantjes

250 gram droge pasta (bijvoorbeeld farfalle of fusilli)

peper en zout naar smaak

1 tl tijm (gedroogd)

1 tl oregano (gedroogd) 

1 tl basilicum (gedroogd) 

1 tl kurkuma poeder

2 teentjes knoflook geperst

2,5 liter kippenbouillon 

150 gram erwten (diepvries) 

vers gehakte peterselie. 

 

En zo ga je te werk: 

Zet een grote pan met water op en voeg er een flinke snuf zout aan toe. 

Hierin kook je de pasta beetgaar. Dan afgieten en laten afkoelen. 

Neem terwijl de pasta kookt een grote soeppan en voeg een scheut olijfolie toe. Zet het vuur middelhoog. 

Als de olie heet is voeg je de ui toe en de specerijen; tijm, oregano, basilicum, kurkuma. 

Goed blijven roeren, want de specerijen verbranden snel. Voeg de geperste knoflookteentjes toe en roer nog een keer goed door totdat het begint te geuren. Blus meteen af met de kippenbouillon. 

Zet het vuur iets hoger en breng aan de kook. Als de bouillon kookt voeg je de kipfilets toe. 

Leg het deksel schuin op de pan en kook 15 tot 20 min. totdat de kipfilets gaar zijn. Het schuim dat ontstaat tijdens het koken van de kip kun je weghalen met een schuimspaan. Doe dat een paar keer, dan blijft je soep helder. 

Vis de kipfilets als ze gaar zijn uit de bouillon en leg ze op een snijplank. Trek het kippenvlees met twee vorken uit elkaar. 

Er mogen best flinke stukken kip tussen zitten, dan maakt de soep alleen maar lekkerder. 

Voeg intussen de gesneden groenten (behalve de erwten) toe aan de bouillon. Kook deze totdat ze beetgaar zijn. Doe dan de kip terug in de pan samen met de beetgare pasta. Voeg als laatste de erwten toe (deze hoef je niet te ontdooien) Breng op smaak met peper en zout. 

Warm alles nog even goed door maar laat het niet meer koken. 

Dien de soep op in grote kommen en sprenkel er nog wat vers gehakte peterselie overheen. 

 

Smakelijk!   

 

   

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.