Hartig plukbrood

Dit hartige plukbrood lijkt een beetje op patchwork, vind je niet?

Met één deeg en vijf verschillende toppings heb je altijd voor elk wat wils. 

Welke topping kies jij? 


Dit heb je nodig: 

Voor het deeg:

500 gram bloem 

1 theelepel zout

270-300 ml water (begin met 270ml en voeg alleen meer toe indien nodig)

1 zakje gedroogde gist (7 gr)

1 theelepel suiker

2 eetlepels olijfolie 

 

En zo maak je het:

Doe de gist en de suiker bij het water. Roer goed door en zet een paar minuten aan de kant. 

Doe de bloem en het zout in een mengkom. 
Voeg het gistmengsel en de olijfolie toe en meng met de machine of met je handen totdat je een stevige veerkrachtige deegbal hebt. 
Leg de deegbal in de kom en druppel er een paar druppels olijfolie op tegen het plakken. Draai de bal even rond in de kom zodat ook de onderkant niet gaat plakken. 

Dek de kom af met plasticfolie en een schone theedoek en laat 45 minuten rijzen op een warme tochtvrije plek.

In de tussentijd maak je een aantal verschillende toppings klaar, elk in een apart kommetje. Ik gebruikte deze:

-Rozemarijn zeezout

-Chili olie

-Bieslook

-Geraspte Parmezaan 

-Everything bagel (een kant en klaar mengsel van sesamzaad, maanzaad, knoflook, zout en ui volgens mij)

Maar je kunt uiteraard kiezen wat jij lekker vindt. 

Zet ook een kommetje met een eetlepel of twee gesmolten boter klaar. 

Neem het gerezen deeg uit de oven en verdeel het telkens in tweeën totdat je 24 stukjes hebt. 
Rol er balletjes van. 

Doop elk balletje even in de boter en dan in één van de toppings en leg ze willekeurig in een ingevette ovenschaal of cakeblik. 

Dek de ovenschaal of cakevorm opnieuw af met plasticfolie en een schone theedoek en laat nog eens 30 minuten rijzen. 

In de tussentijd verwarm je de oven voor op 180 gr. C

Zet in het midden van de oven en bak voor 30-35 minuten. 

Haal voorzichtig uit de vorm en laat een klein beetje afkoelen voordat je er aan begint te breken. 

Smakelijk! 

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.