Sticky tofu bowl

Persoonlijk was ik nooit zo'n fan van tofu, maar nu ik hem op deze manier klaargemaakt en gegeten heb is dat wel anders! 😋😍 

Het is echt een heerlijke manier om "saaie" tofu wat "vuurwerk" 🔥 te geven en dat maakt een enorm verschil! Deze gaat zeker weten vaker op tafel komen! 

Het is natuurlijk een bowl met als hoofdingrediënt de sticky tofu. Met de rest van de ingrediënten kun je eigenlijk heel flexibel zijn. Neem gewoon wat je lekker vindt of wat je nog hebt liggen. 

Dit heb je nodig voor de sticky tofu:  voor 2-3 personen

sesamolie om te bakken 

375 gram stevige tofu 

2 eetlepels maïzena 

Voor de sticky saus:

5 eetlepels sojasaus

 5 eetlepels water

2 eetlepels honing

1 opgehoopte theelepel sambal (of meer)

1 eetlepel maïzena 

1 theelepel rijstazijn 

2 teentjes knoflook geraspt 

1 eetlepel maïzena 

Optioneel: sesamzaadjes om te garneren 

 

En zo maak je het: 

Eerst verwijder je zo veel mogelijk vocht uit de tofu, anders ga je deze namelijk nooit lekker krokant kunnen bakken.

Zet hiervoor een bord klaar en leg twee velletjes keukenpapier op elkaar er op. 
Leg de tofu er op. 
Vervolgens neem je nog een bord en nog twee velletjes keukenpapier. Leg het keukenpapier op de tofu en het bord daar bovenop. Zet vervolgens iets zwaars op het bovenste bord, bijvoorbeeld een gietijzeren pan die het vocht als het ware uit de tofu drukt. 
Laat dit zo een half uurtje staan. 

In de tussentijd meng je alle ingrediënten voor de sticky saus in een kommetje. Zet even aan de kant. 

Snij de groenten die je wilt gaan gebruiken en leg ze alvast op de borden. Neem eventueel een restje rijst, couscous, bulgur of wat dan ook voor erbij. 

Neem nu de tofu er weer bij en snij deze in blokjes. Doe ze in een kom en doe er twee eetlepels maïzena bij. Schud voorzichtig om totdat alle blokjes een laagje maïzena hebben. 

Voeg wat sesamolie toe aan een braadpan. Zet het vuur middelhoog en voeg de blokjes tofu toe. 
Laat ze rustig bakken en roer en schud niet te veel, anders worden ze niet krokant. 
Draai ze pas om als de onderkant wat bruin en knapperig is geworden en ga zo door totdat alle kanten lekker krokant zijn. 
Vervolgens giet je het sausmengsel erbij en roer je dit goed door. Door de maïzena zal dit vrijwel direct indikken. Mocht je de saus wat te dik vinden dan kun je nog wat water toevoegen. 

Serveer optioneel met wat sesamzaadjes. 

Smakelijk! 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.