Kruidenboter vlechtbrood

Zier er best indrukwekkend uit hè?

Toch maak je dit vlechtbrood in een handomdraai. Echt waar, het stelt niets voor. 

Weet je hoe lekker het ruikt in jouw keuken als je dit geurige, kruidige brood in je oven hebt staan? 

 

De ingrediënten:

Voor het deeg:  

475gr. tarwebloem

180 ml volle melk

1 zakje gedroogde gist (7gr)

1 theelepel zout

2 eetlepels honing

3 eieren

2 eetlepels boter gesmolten

Voor de vulling: 

40 gr. Parmezaanse kaas geraspt 

2 eetlepels boter gesmolten 

2 teentjes knoflook fijn gehakt 

1 hand vol vers gehakte peterselie 

1 hand vol vers gehakte basilicum 

1 theelepel tijm gedroogd of  een klein handje vol verse tijm.

Voor de afwerking: 

2 eetlepels boter gesmolten

 

Zo maak je het: 

Verwarm de melk totdat deze lauwwarm is. 

Doe de honing en de gist bij de melk en roer goed. 

Zet even aan de kant totdat het mengsel gaat schuimen. 

Doe het mengsel in een grote kom. Voeg de eieren toe en meng goed. 

Voeg twee eetlepels van de boter toe. Voeg het zout toe. 

Voeg beetje bij beetje de bloem toe. Blijf net zoveel bloem toevoegen totdat zich een glad deeg vormt dat niet meer aan de kom blijft plakken. Maak een bal van het deeg. 

Vet een andere kom in en leg de deegbal er in. Dek af met plasticfolie en leg daar nog een schone theedoek overheen, Laat het deeg op een warme, tochtvrije plek een uur lang rijzen. 

Leg in de tussentijd een vel bakpapier op een bakplaat en zet even aan de kant. 

Meng alle ingrediënten voor de vulling door elkaar. 

Als je deeg de eerste rijs heeft gehad neem je het er weer bij en kneed je het opnieuw goed door. 

Bebloem je werkblad en rol het deeg uit tot een rechthoek van ongeveer 30x40cm. 

Smeer het kruidenmengsel er overheen met behulp van een kwastje. 

Laat een cm van de rand vrij. 

Rol het deeg vanuit de lange kant zo strak mogelijk op totdat je een dikke rol hebt. 

Snij de rol in de lengterichting met een scherp mes doormidden.  Laat een uiteinde van je rol intact. 

Daar waar het deeg nog aan elkaar zit ga je beginnen met vlechten. Leg de deegslierten om en om over elkaar heen. Ze zullen nog wat in lengte toenemen als je dat doet. 

Maak je vlecht vast door het uiteinde van het deeg goed in elkaar te drukken.

Pak je vlecht voorzichtig op en rol hem in de gewenste vorm als je hem op de bakplaat met bakpapier legt. 

Dek opnieuw af met plasticfolie en een schone theedoek en laat je deeg nog een keer 30 minuten rijzen. 

Verwarm je oven voor op 180gr. C. 

Schuif na het rijzen de  bakplaat in het midden van de oven en bak voor ongeveer 30-35 minuten. 

Check zo nu en dan even, want iedere oven is anders. 

Neem je brood uit de oven als het goudbruin en gaar is. 

Bestrijk het met de laatste twee eetlepels boter en laat het een minuut of tien staan voordat je het aansnijdt. 

Als je tenminste tien minuten kunt wachten ☺

 

 

Smakelijk!