Zoete aardappel frietjes met kip Teriyaki 

Op ons uitstapje naar Aken aten we als lunch een grote schaal zoete aardappel frietjes met groenten in een soort Teriyaki sausje. Dat kon ik thuis natuurlijk ook maken, maar dan met een lekker gekruid en gemarineerd kipfiletje erbij 😋 Het lijkt een beetje op loaded fries, maar dan de gezonde variant. 

Dit heb je nodig:  voor 4 personen

4 kleine kipfilets 

1 eetlepel olijfolie

Voor de Teriyaki saus:

100 ml sojasaus

50 ml water

2 eetlepels honing

3 teentjes knoflook, fijngehakt

1 stukje gember (3cm), fijngehakt

1 snufje chiliflakes naar smaak 

Voor de zoete aardappel frietjes:

3 grote zoete aardappelen, geschild en in frieten gesneden

1 theelepel paprikapoeder

1 theelepel knoflookpoeder

1 theelepel komijnpoeder 

0,5 theelepel zout

1 eetlepel maïzena 

1 eetlepel neutrale olie zoals zonnebloemolie

voor de groenten:

1 eetlepel neutrale olie om te wokken

groenten naar keuze, niet te klein gesneden. 
Ik nam:

rode paprika 

courgette 

Rode ui

sugarsnaps 

tauge

Bamboe

 

En zo maak je het: 

Verwarm je oven voor op 220gr. C

Doe de zoete aardappel frietjes in een kom (of in een ziplock zakje) Doe er de specerijen, de maïzena en de olie bij en meng goed door elkaar. 

Meng alle ingrediënten voor de saus in een kommetje en zet je dit aan de kant.

Neem de kipfilets erbij en snij ze kruiselings in. Niet helemaal doorsnijden, maar alleen inkepingen maken. Zo kan de Teriyaki er zo meteen goed intrekken. giet ongeveer een derde van de Teriyaki saus over de kipfilets en wrijf dit goed in alle groeven.  Laat even een paar minuten staan.

Verdeel de frietjes over een bakblik bekleed met bakpapier en schuif in het midden van de oven voor ongeveer 25-30 minuten. (Afhankelijk van hoe dik je je frietjes gesneden hebt natuurlijk) 

Leg de kipfilets ook op een bakplaat bekleed met bakpapier en schuif deze ook in de oven. De eerste 15 minuten net onder de frietjes en dan nog eens tien minuten boven de frietjes. 

Tijdens de laatste 5 minuten oventijd doe je een scheutje olie in de wok en wok je de groenten op hoog vuur snel knapperig. Voeg de rest van de Teriyaki saus toe en bak een minuutje mee. 

Neem de friet uit de oven en verdeel over de borden. 
Schep de groenten er op en vervolgens ook de kipfilet. De laatste saus uit de wok giet je over de kipfilet.

Serveer meteen.  

 

Smakelijk! 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.