Pudding kruimelvlaai 

Nog zo'n Limburgse klassieker!

De pudding kruimelvlaai is niets anders dan een Limburgse vlaai van gistdeeg met een vulling van custard of banketbakkersroom en 

afgedekt met een kruimelkorst. 

Deze vlaai vind ik persoonlijk het lekkerst als hij nog nèt een beetje warm is. 

 

Dit heb je nodig:    voor 1 vlaai van 27cm doorsnee

Voor de bodem: 

200 gram tarwebloem 

1 zakje gedroogde gist (7gr)

100ml lauwwarme melk

2 eetlepels suiker 

1 eidooier

15 gram boter 

1 snufje zout 

2 eetlepels olijfolie

 

Voor de kruimelkorst

150 gram bloem

50 gram suiker 

100 gram koude boter in blokjes gesneden 

 

Voor de custard/banketbakkersroom: 

400 ml melk

40 gram bloem 

3 eidooiers 

1 zakje vanillesuiker 

50 gram suiker 

 

En zo maak je het: 

Verwarm je oven voor op 190gr. C. 

Begin met de bodem. 

Doe de gist en een snufje van de suiker bij de lauwwarme melk. Roer even door en zet aan de kant. 

Zeef de bloem. Voeg de boter, het zout, de olie de overige suiker en de ei dooier toe. 

Voeg het melk mengsel toe. 

Kneed alles goed door totdat je een egale deegbal hebt. Dit kan met je handen of met de keukenmachine met deeghaken. 

Als je deeg te vochtig is voeg je nog wat bloem toe. 

Leg de deegbal in een kom. 

Dek af met plasticfolie en een theedoek en laat een half uur rijzen., 

 

In de tussentijd maak je de custard door de suiker, de vanillesuiker, de bloem en de dooiers goed met elkaar te mengen. 

In een steelpannetje verwarm je intussen de melk tot die tegen de kook aan zit. Zet het vuur uit en voeg beetje bij beetje de melk toe aan het ei mengsel. Blijf steeds goed roeren. 

Als alle melk op is doe je het hele mengsel terug in het steelpannetje en zet je het vuur weer aan. 

Blijf goed roeren en breng aan de kook. 

Laat het mengsel indikken tot puddingdikte. Nu heb je custard. 

Giet deze custard in een schaal en dek af met plasticfolie.  Druk de folie helemaal op de custard. Op die manier kan er geen vel ontstaan op de custard terwijl deze afkoelt. 

 

Nu ga je verder met de kruimels voor de korst. 

Doe de bloem en de suiker in een kom en voeg de koude boter hieraan toe. Knijp met je handen de knotjes boter fijn met de suiker en bloem samen. Zorg dat je alles goed vermengt en samenknijpt. 

Je houdt nu grove kruimels over. 

 

Vet je vlaaivorm goed in met boter of bakspray.

Neem nu het deeg van de bodem er weer bij. Kneed even door met je handen en rol het uit tot een ronde lap die net iets groter is dan je vlaaivorm. 

Leg het deeg in je ingevette vlaaivorm. Bekleed de bodem en de randen. 

Prik het deeg enkele keren in met een vork zodat de lucht er uit kan. 

Verdeel de custard er overheen en daarna het kruimelmengsel. 

 

Schuif de vlaai in het midden van je oven voor ongeveer 25 minuten. 

 

Haal de vlaai uit de oven en meteen uit de vorm. 

Laat afkoelen op een rooster. Als je tenminste zo lang kunt wachten....... 

 

 

 

Smakelijk! 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.