Oma's gehaktballen met krieltjes en sla

Het is een feit! Oma's maken de lekkerste gehaktballen!

Mijn oma in ieder geval wel. Zij was een expert op het gebied van vlees bakken en braden. 

Ik kan alleen maar hopen dat mijn gehaktballen half zo goed zijn als die van haar. 

Onderstaand het recept van oma zover ik me dat kan herinneren.....

 

Ingrediënten:     voor 4 personen

Boter om in te bakken

Voor de gehaktballen: 

500 gr. half om half gehakt. 

1 ei

40 gram paneermeel 

1/2 theelepel nootmuskaat

1/2 theelepel zout

1 eetlepel tomatenpuree

2 eetlepels bloem

Voor de jus: 

1 runderbouillon blokje verkruimeld

water 

1 eetlepel tomatenpuree. 

Erbij: 

800 gr. krieltjes in de schil (goed gewassen)

beetje olijfolie

Salade naar keuze 

Optioneel: vers gehakte peterselie om te garneren. 

 

Zo ga je te werk: 

Meng alle ingrediënten voor de gehaktballen (behalve de bloem)  in een kom en kneed goed door met je handen.  Vorm er vier gehaktballen van. 

Doe de bloem op een bord.  Rol de gehaktballen door de bloem. 

Smelt een klontje boter in een braadpan op middelhoog vuur. 

Voed de gehaktballen toe aan de pan. Keer ze regelmatig zodat ze niet blijven plakken.

Als de gehaktballen rondom een bruin kleurtje gekregen hebben voeg je water toe aan de pan tot de gehaktballen voor de helft onder staan. 

Verkruimel het bouillonblokje er boven. Doe het deksel op de pan en laat de gehaktballen ongeveer 25 minuten sudderen terwijl je ze zo nu en dan keert. 

In de tussentijd verwarm je de oven voor op 220gr. C.

Kook de krieltjes ongeveer 8 minuten voor. Giet af en leg op een met bakpapier beklede bakplaat. 

Sprenkel er een klein beetje olijfolie overheen en schuif in het midden van de oven voor ongeveer 20 minuten. 

Als de gehaktballen gaar zijn neem je ze uit de pan en leg je ze even op een bord. 

Voeg de tomatenpuree toe aan de jus die overgebleven is in de pan. Roer goed door met een garde. Laat het deksel van de pan. Je jus zal nu indikken. 

Leg de ballen terug in de pan en laat ze nog even goed warm worden. 

Neem de krieltjes uit de oven en breng op smaak met zout. 

Serveer een salade erbij met een dressing van olijfolie en citroensap. 

Garneer met vers gehakte peterselie. 

 

Smakelijk!

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.