Gingerbread cookies

Gingerbread cookies!

Tenminste, de Limburgse versie ervan 😉

In de echte gingerbread cookies gebruik je namelijk molasses. Een soort siroop van suikerbieten met een heel typische smaak. 
Ik had geen molasses in huis.    
Ik weet dat deze moeilijk te vervangen is, maar ik kwam op het idee om bruine basterdsuiker te smelten en daar wat Limburgse appelstroop aan toe te voegen. 
De smaak is natuurlijk niet helemaal hetzelfde, maar ik was toch heel tevreden met het resultaat. 

Dit heb je nodig:

    Voor het deeg:

    130 gram bruine basterdsuiker 

    125 gram boter

    80 gram Limburgers appelstroop

    1 theelepel vanille extract 

    1 eetlepel melk

    320 gram bloem 

    1 theelepel bakpoeder 

    1 snufje zout 

    2 theelepels kaneel

    2 theelepels gemalen gember poeder 

    0,5 theelepel nootmuskaat 

    0,5 theelepel gemalen kruidnagel

    Voor het glazuur:

    200 gram poedersuiker

    2 eetlepels melk

     

    En zo maak je het:


    Smelt de bruine basterdsuiker in de magnetron tezamen met de boter. 

    Laat een beetje afkoelen. 
    Voeg de stroop, melk en het vanille extract toe. 

    Meng alle overige ingrediënten voor het deeg in een andere kom. 
    Voeg de natte ingrediënten nu toe aan de droge ingrediënten en kneed goed door. 

    Vorm een bal van het deeg en leg een uurtje in de koelkast. 

    Meng de ingrediënten voor het glazuur en stop deze bij voorkeur in een spuitzak. 
    Leg even aan de kant.

    Verwarm de oven voor op 180gr. C 

    Neem het deeg er weer bij en rol dit uit tussen twee vellen bakpapier, zodat het niet aan je deegroller blijft kleven. Rol het uit totdat het ongeveer 4-5mm dik is. 

    Leg ook een vel bakpapier op een bakplaat. 
    Steek met een koekjesvorm de gewenste figuurtjes uit het deeg. 

    Leg ze op de bakplaat. Laat een klein beetje ruimte tussen je koekjes, ze zullen maar een klein beetje groter worden in de oven. 

    Bak ze voor tien minuten in het midden van de oven.

    Haal ze er uit en laat ze in ongeveer een uurtje volledig afkoelen. 

    Daarna breng je het glazuur aan en laat je dit opnieuw een uurtje opstijven. 

     

    Smakelijk!