Lasagne al forno

Lasagne al forno, het is even een karweitje om het te maken, maar het is zo de moeite waard! 
ik maak hem meestal de dag van te voren al klaar, dan hoef ik hem op de dag dat ik hem wil eten alleen maar af te bakken 😋

 

De ingrediënten:

Olijfolie om te bakken en om de schaal in te vetten

Voor de tomaten-vleessaus:

1 ui gesnipperd

1 wortel in kleine blokjes van 0,5x0,5cm

3 teentjes knoflook fijngehakt 

van alle gedroogde kruiden 1 theelepel; oregano, basilicum, salie, tijm, majoraan.

500 gram gemengd gehakt 

2 eetlepels tomatenpuree 

1 blikje tomatenblokjes (Mutti)

1 blikje tomaten passata (Mutti)

1 laurierblad 

peper en zout naar smaak 

Voor de bechamelsaus:

50 gram boter 

50 gram bloem

500 ml melk 

peper en zout en nootmuskaat naar smaak 

Extra nodig:

100 gram geraspte mozzarella 

100 gram geraspte oude kaas.

lasagnebladen

 

En zo maak je het:

Bak de ui en de wortel een paar minuten in een beetje olie. 
Voeg de knoflook en de gedroogde kruiden toe. Bak een halve minuut mee. 
Voeg het gehakt toe en bak het rul, net zo lang totdat er geen roze meer te zien is. 
Voeg de tomatenpuree toe en roer goed door. 
blus af met de tomatenblokjes en de passata. 
Voeg het laurierblad toe. Dek af en laat op een laag vuurtje 45 minuten zachtjes pruttelen. 
Breng op smaak met peper en zout. 

In de tussentijd maak je de bechamelsaus en als je de lasagne meteen wilt afbakken verwarm je de oven voor op 220 gr. C. 

Voor de bechamelsaus voeg je de boter toe aan een steelpannetje. Laat ze smelten maar niet bruin worden. 
Voeg in 1 x de bloem toe en begin meteen te roeren met een garde. 
Blijf roeren en bak de bloem even gaar. Als het naar koekjes begint te ruiken kun je beetje bij beetje de melk toevoegen. Blijf continu roeren zodat er geen klontjes ontstaan. Breng op smaak met peper en zout en nootmuskaat.
Vet een ovenschaal in.

Nu kun je de lagen gaan opbouwen. Begin met een dun laagje vleessaus, daarna lasagne bladen, daarna bechamel en daar overheen een beetje mozzarella en oude kaas. Vervolgens weer vleessaus, lasagne bladen etc. 
Eindig met een laag vleessaus en verdeel daar de laatste kaas overheen. 

Dek de schaal af met aluminiumfolie en plaats ze in het midden van de oven voor 45 minuten in totaal. 
Na 25 minuten haal je de folie weg zodat de lasagne een knapperig bruin korstje krijgt. 


Neem de schaal uit de oven en laat 10-15 minuten staan om iets af te koelen. De lasagne zal hierdoor ook wat steviger worden zodat je hem makkelijker in mooie stukken kunt snijden en opscheppen. 

Wil je de lasagne de tweede dag pas eten, maak de lagen dan klaar en zet de schaal afgedekt in de koelkast. Het bakken in de oven doe je dan pas de volgende dag. 


Smakelijk! 

 

 

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.