Snijbonen stamppot met gehaktballenhachee

Er staat echte Hollandse pot op het menu vandaag. 
Snijbonen stamppot met gehaktballenhachee.

Arme lui's hachee zullen we maar zeggen 😜 want we hebben het rundvlees uit het originele recept vervangen door rundergehakt. Het is daardoor niet minder lekker hoor, alleen een heel stuk sneller klaar 😊 

 

Dit heb je nodig:    Voor 4 personen

voor de stamppot:

1 kg kruimige aardappelen geschild en in blokjes

500 gram snijbonen in fijne reepjes gesneden. 

200ml melk

1 snufje nootmuskaat

peper en zout naar smaak

Voor de gehaktballenhachee:

500 gram mager rundergehakt

2 eetlepels olijfolie

peper en zout naar smaak

1 theelepel paprikapoeder 

0,5 eetlepel grove mosterd

1 ei

1 handje paneermeel

Voor de saus:

2 grote uien in halve ringen gesneden

3 eetlepels bloem

3 eetlepels ketjap manis

2 eetlepels appelstroop (of bruine suiker)

2 eetlepels azijn 

1 laurierblaadje 

2 kruidnagels

500 ml runderbouillon 

 

En zo maak je het: 

Meng alle ingrediënten voor het gehakt in een kom en maak er ballen van ter grootte van een golfbal. 

Doe de olijfolie in een grote pan en bak de balletjes aan alle kanten even aan. 
Schep uit de pan op een bord en zet even aan de kant. Ze hoeven nog niet gaar te zijn.  

In het achtergebleven vet bak je de uien aan. Als deze lichtbruin beginnen te kleuren voeg je de bloem toe. Even goed roeren en de bloem een minuutje mee bakken. 
Voeg dan de runderbouillon en de overige ingrediënten voor de saus toe.
Ik doe laurierblaadjes en kruidnagels altijd in een thee-ei. Zo geven ze toch hun aroma af, maar kan ik ze later sneller terugvinden en verwijderen.

Roer goed om, leg de balletjes terug in de pan bij de saus. Zet het vuur laag en doe het deksel op de pan. 
Laat op een zacht vuurtje ongeveer een half uurtje zachtjes gaar sudderen. 

In de tussentijd kook je de aardappels gaar. De laatste 5 minuten voeg je de snijbonen toe en kook je die even mee.

Giet af. Stamp fijn met een stamper en breng op smaak met melk, peper, zout en nootmuskaat. 

Vis de laurier en de kruidnagels uit de saus. 

Serveer de stamppot met de ballen en de saus en geniet! 

 

Smakelijk! 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.