Zwarte pruimen Linzenvlaai 

Zwarte pruimenvlaai was de lievelingsvlaai van mij oma 🥰 Zij bakte deze steeds opnieuw als het weer pruimentijd was en ik mocht haar daar als kind mee helpen.
Die zwarte pruimenvlaai van mijn oma is tot op de dag van vandaag de aller lekkerste zwarte pruimenvlaai die ik ooit gegeten heb 😋
Het geheim zit hem volgens mij in de balans tussen het zoete van de vlaai en het zure van de pruimen. 
Deze vlaai hoeft namelijk niet overdreven zoet te zijn. Het is juist lekker als het zuurtje van de pruimen subtiel op de achtergrond aanwezig is.

Mocht jij wel een echte zoetekauw zijn dan kun je uiteraard wat meer suiker toevoegen aan de pruimenmoes. Begin gewoon met een beetje en proef eerst. Je kunt altijd nog wat meer toevoegen. 

Ik gebruikte voor dit recept nieuwe oogst Black Splendor pruimen uit Spanje. Die hebben een gitzwarte schil en heel donkerrood en stevig vruchtvlees. 


Dit heb je nodig

Voor de bodem en het raster:

Zie het recept voor abrikozen Linzenvlaai elders op deze site. 

Voor de vulling:

750 gram zwarte pruimen gehalveerd en ontpit

6 afgestreken eetlepels suiker

1 theelepel kaneel

1 scheutje citroensap 

1 eetlepel water 

Indien nodig om de moes in te dikken:

Een papje van 1 eetlepel maïzena en 1 eetlepel koud water


En zo maak je het: 

Maak het deeg voor de bodem zoals omschreven bij de abrikozen Linzenvlaai elders op deze site.

Leg het deeg een uurtje in te koelkast ingepakt in plasticfolie.

In de tussentijd maak je de pruimenmoes.

Doe daarvoor alle ingrediënten voor de moes in een pan. Zet de pan op middelhoog vuur. Roer even door elkaar en leg het deksel op de pan. 
De pruimen hebben normaal gesproken zo'n 15 minuten nodig om tot moes te koken. 
Roer zo nu en dan en prak de pruimen tot moes met een houten lepel. 
Proef of de smaak naar wens is en voeg indien gewenst nog wat suiker toe. 

Mocht je moes erg dun en vloeibaar zijn, voeg dan een koud maïzena papje toe aan de kokende moes en laat hem indikken tot de dikte van jam. 

Zet aan de kant en laat wat afkoelen.

Verwarm de oven voor op 160gr. C. 

Vet een vlaaivorm van rond 28cm. in met een beetje boter. 
Voeg een heel dun laagje paneermeel toe tegen het plakken en laat het even ronddraaien in de vorm. Overtollig paneermeel schud je er voorzichtig weer uit. 

Rol het deeg uit zoals omschreven bij het recept van de abrikozen Linzenvlaai. 
Verdeel in plaats van abrikozen jam de pruimenmoes over de bodem. 
Leg er een deegraster in een patroon naar keuze overheen. Bestrijk met het geklutste ei. 

Schuif de vlaai in het midden van de oven en bak voor ongeveer 35 minuten.

Neem uit de oven en laat afkoelen.

Neem hem pas uit de vorm nadat hij volledig afgekoeld is. 

Smakelijk!