Lauwwarme aardappelsalade 

Met deze lauwwarme aardappelsalade zet je toch weer iets bijzonders op tafel. 

Niet alleen wordt hij gemaakt met veel van mijn favoriete ingrediënten, hij ziet er ook nog eens indrukwekkend uit. 

Bovendien smaakt hij echt zalig!

De warme "dressing" word als het ware opgezogen door de gekookte aardappelen. De combinatie van aardappelen, bacon, ui en dille is niet te evenaren. Ervaar het zelf. Probeer het eens. 

 

De ingrediënten:       als bijgerecht voor 4-6 personen

Voor de aardappelen: 

1 kg  krieltjes in de schil. schoongeboend, (liefst van gelijke grootte)

1 theelepel zout

Voor de dressing: 

100 gram bacon in kleine blokjes of reepjes

1 kleine rode ui fijngesnipperd

100ml wijnazijn

2 eetlepels suiker  

1 scheut zonnebloemolie

Ter decoratie: 

verse dille gehakt

2 lente-uitjes in ringetjes 

 

En zo maak je het: 

Zet een grote pan water op voor de aardappelen. 

Voeg wat zout toe. 

Kook de krieltjes (heel) ongeveer 15-20 minuten. 

Ze moeten gaar zijn, maar niet te zacht. 

Giet af in een vergiet en laat ze een klein beetje afkoelen totdat je ze kunt vastpakken en kunt halveren. 

Zet een wok op middelhoog vuur en voeg de baconblokjes toe.

Bak de bacon helemaal uit, zodat deze knapperig wordt. 

Voeg het fijngesnipperde uitje toe en bak mee totdat het een beetje zacht is  geworden. 

Voeg de azijn en de suiker toe en roer goed. 

Het zal een beetje gaan indikken omdat de suiker gaat karamelliseren. 

Voeg als laatste en alleen indien nodig wat zonnebloemolie toe. (Waarschijnlijk heeft de bacon al genoeg "vet"

losgelaten, maar als je heel mager bacon hebt gebruikt mag je een klein beetje olie toevoegen. 

Voeg de gehalveerde aardappeltjes toe en hussel met twee spatels voorzichtig door elkaar. 

Proef of er nog wat zout nodig is, maar wees voorzichtig in verband met de bacon, die is al zout. 

Doe alles over in een kom of serveerschaal en sprenkel er de lente-uitjes en de vers gehakte dille overheen. 

 

Smakelijk!

 

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.