Focaccia 

Focaccia in een uur!

Onmogelijk?!? 

Helemaal niet! Probeer het maar....

Het is zalig! Beloofd!

 

Wat heb je nodig:                                                       Bakplaat (of ondiepe ovenschaal) van ongeveer 25x30cm)

350ml lauwwarm water

1/2 theelepel suiker

1 zakje droge gist (7gr)

Olijfolie

2 eetlepel vers gehakte rozemarijn (of een halve eetlepel gedroogde)

520 gram tarwebloem (géén patentbloem, maar tarwebloem!)

1 theelepel zout

Zet apart voor de topping: 

Nog 1 eetlepel vers gehakte rozemarijn (of een halve eetlepel gedroogde)

Grof zeezout 

Olijfolie

 

En zo ga je te werk: 

Doe het lauwwarme water in een maatbeker. 

Voeg de suiker en het zakje gist toe en roer goed. 

Zet het vervolgens ongeveer 5min aan de kant totdat het gaat schuimen. 

(schuimt het niet, dan is je gist niet meer goed. Begin dan opnieuw met nieuwe gist)

Doe ongeveer de helft van de bloem en de theelepel (gewoon) zout in een grote kom en meng door elkaar. 

Voeg vier eetlepels olijfolie en de rozemarijn toe. 
Meng door elkaar. 

Voeg het gistmengsel toe en de rest van de bloem en kneed totdat je een mooie deegbal hebt. 
Mocht het deeg te veel plakken voeg dan beetje bij beetje nog wat extra bloem toe. 
verwarm je oven nu op 200 graden C. 

Vet de bakplaat of ovenschaal in met olijfolie. 
Leg de bal deeg erin en druk met je handen plat. Verdeel het deeg zo veel mogelijk over de bakplaat. 
Het zal nu zo'n twee centimeter dik zijn. 

 

ZET DE OVEN UIT! 

Dek de bakplaat af met een schone theedoek en schuif in het midden van de verwarmde oven. (Die nu uit staat!)

Laat het deeg in de oven 25 min rijzen.

Na het rijzen neem je de bakplaat uit de oven. 

Zet de oven nu opnieuw aan op 200 gr C

 

Smeer met een keukenkwastje de bovenkant van het focaccia deeg royaal in met olijfolie. 

Verdeel de rozemarijn en het zeezout er over.

Druk met je vingertoppen gaten in het deeg. Zo veel als je wilt. 
Schuif de bakplaat opnieuw in de oven en bak het focaccia brood goudbruin en gaar in 25-30 minuten in het midden van de oven. 

Check je brood zo nu en dan. Iedere oven is anders. Geef een paar min extra indien nodig of zet de temperatuur iets lager als het te donker wordt.  
Neem het brood nu uit de oven en smeer nogmaals (voorzichtig, zodat je de topping niet wegwrijft)  in met een beetje olijfolie en klaar is je focaccia!

Het is het lekkerst als het nog een klein beetje warm is, dus ik zou zeggen: dig in!

 

Smakelijk!

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.