Pita kip gyros

Pita kip gyros, from scratch… Daar zijn vrije zondagmiddagen voor 😜 Niet alleen tien keer lekkerder dan de afhaal versie 😋 maar ook nog eens tien keer gezonder 💪🏼

 

Dit heb je nodig:   voor 6 pita's

Voor de pita's: 

300 (volkoren) gram bloem

50 gram boter 

150 ml melk

Voor de kip:

500 gram kipfilet of kipdijfilet in blokjes 

2 eetlepels olijfolie

4 eetlepels Griekse yoghurt

2 teentjes knoflook, fijngehakt 

2 eetlepels citroensap 

1 eetlepel rode wijnazijn 

1 theelepel paprikapoeder

1 theelepel oregano gedroogd 

zout en peper naar smaak 

Voor de tzatziki:

150 gram Griekse yoghurt

0,5 komkommer geraspt

1 eetlepel citroensap 

1 eetlepel citroen zest

2 theelepels dille gedroogd 

1 theelepel munt gedroogd 

peper en zoout naar smaak

Voor erbij: 

0.5 ijsbergsla in reepjes

0.5 komkommer in plakjes

2 tomaten in partjes  

1 rode ui in dunne ringetjes 

1 rode paprika in reepjes 

Rijst

Extra: 

Olijfolie om te bakken

 

En zo maak je het: 

 

Begin met de kip. 

Doe alle ingrediënten voor de kip in een kommetje en voeg de blokjes kip toe. 

Roer goed om. Dek af en zet in de koelkast om te marineren. 

 

Maak de Tzatziki door de geraspte komkommer goed uit te knijpen, het vocht gooi je weg en vervolgens alle ingrediënten goed te mengen in een kommetje. Zet eveneens in de koelkast. 

 

Dan maak je de pita's. 

Verwarm de melk in een pannetje of in de magnetron. Smelt de boter in de warme melk. 

Doe alle ingrediënten in een mengkom en kneed met je handen of met de machine tot een elastische bal. 

In het begin zal het deeg wat kleven, maar dat gaat voorbij. Mocht je meer vocht nodig hebben dan voeg je een heel klein schutje water toe. 

Laat het deeg een kwartiertje rusten onder een theedoek. 

 

In de tussentijd snijd je de groenten en zet je deze aan de kant. 

 

Neem het deeg er weer bij en verdeel in 6 gelijke stukken. 

Rol elk deel uit op een bebloemd werkblad tot een cirkel van ongeveer 3mm dik.

 

Zet een (grill)pan op hoog vuur. Als de pan heet is voeg je een klein schutje olijfolie toe. Leg een pita in de pan en let op de luchtbellen die zich gaan vormen. Draai na een minuut of twee om en bak opnieuw een minuut of twee. 

Schep de pita uit de pan op een bord en dek meteen af met een theedoek. Ga dan verder met de rest. 

Onder de theedoek blijven de pita's niet alleen warm maar ook zacht en flexibel. 

 

Vervolgens neem je de kip er weer bij. Giet de kip met marinade en al in een braadpan. 

Bak deze op middelhoog vuur totdat de kip gaar is. 

 

Leg de pita's klaar op de borden. Verdeel er de groente overheen. Leg de kip er op en voeg wat Tzatziki toe. 

 

Serveer meteen. 

 

 

 

Eet smakelijk! 

 

 

 

 

 

 

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.