Pasta al pomodoro

Hoe eenvoudig wil je het hebben? 

Pasta al Pomodoro. En dat is precies wat het is. Niet meer en niet minder. Het is de eenvoud die dit gerecht doet uitblinken, net zoals dat bij de meeste Italiaanse gerechten het geval is. Pasta en tomaat, veel meer heb je niet nodig. En toch, die smaak, die textuur, het heeft iets. 

Ik raad je aan, en vooral bij recepten met minimale ingrediënten om voor kwaliteit te kiezen. 

Neem een goede pasta van harde tarwe. Een pasta van Molisana bijvoorbeeld of van De Cecco.
Wat de tomaten betreft het volgende; de beste tomaten voor deze saus zijn de Italiaanse San Marzano tomaten. Deze zijn echter vers niet of nauwelijks verkrijgbaar in Nederland. Natuurlijk kun je ze zelf telen, maar je krijgt nooit dezelfde smaak als de San Marzano's uit Italië. Dat komt gewoon door het klimaat. Niets aan te doen. Tenzij je naar Italië wilt verhuizen 😅

Wat is dan de beste optie? San Marzano's uit blik. Niets mis mee in mijn ogen. Ze zijn verkrijgbaar in de betere supermarkt. Onder andere van mijn favoriete merk Mutti.

Als je dan toch maar twee ingrediënten gaat gebruiken voor een gerecht, neem dan iets goeds. Je zult er geen spijt van krijgen. 

In Italië eten ze dit gerecht meestal als primo piatto, een soort van voorgerecht. In Nederland wordt dit in de regel niet gedaan, vandaar dat ik ook de hoeveelheden heb aangehouden die je zou nemen voor een hoofdgerecht. 

 

Ik nam een Fusillo pasta, omdat ik die van mijn vakantieadres in Calabrië had meegenomen, maar een spaghetti is ook prima.  

Probeer het eens. In minder 20 minuten kun je aan tafel. 

De ingrediënten        voor 4 personen 

Olijfolie

1 teentje knoflook in zijn geheel, alleen gepeld

400 gram gedroogde pasta 

2 blikken à 425ml gepelde San Marzano tomaten (Mutti)

Een paar blaadjes basilicum

Zout naar smaak

 

En zo maak je het: 

 

Zet een grote pan water op op middelhoog vuur met flink wat zout erin en breng aan de kook. 

Kook de pasta maar net beetgaar en giet af. BEWAAR EEN KOPJE VAN HET PASTAWATER.

In een grote koekenpan doe je in de tussentijd een flinke scheut olijfolie. Voeg het hele knoflookteentje toe aan de olie en bak een minuut of twee of middelhoog vuur. 

Voeg de blikken gepelde tomaten met sap en al toe. Plet de tomaten met een vork en verwarm goed. 

Neem het teentje knoflook uit de pan. Hevel de geplette tomaten over in een blender en blend totdat je een homogene gladde massa hebt. 

(Met een staafmixer kan het natuurlijk ook)

Breng op smaak met zout. 

Giet dan de tomatenmassa weer terug in de pan en warm weer even op. Voeg een paar blaadjes gescheurde basilicum toe. 

Doe nu de afgegoten pasta in de pan bij de tomatenmassa, Meng het geheel goed  en warm kort op. 

Voeg indien nodig, al roerend, wat van het pastawater toe om de tomatensaus extra romig te maken. Het zetmeel uit het pastawater zal de saus binden, waardoor deze extra romig wordt. 

 

Garneer eventueel met wat blaadjes basilicum en serveer direct. 

 

Smakelijk!  

 

 

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.