Pizza

Ooit maakte ik pizzadeeg. Het was goed, maar niet geweldig. Nu, heel veel pogingen later ben ik er zeker van dat ik het beste pizzadeeg recept eindelijk gevonden heb.

Gaandeweg ben ik er ook achtergekomen dat een pizzasteen geen optie is, maar een absolute must voor de lekkerste pizza. Heb je nog geen pizzasteen, dan wordt het tijd dat je er aan aanschaft 😜😅

Ik maak mijn pizza graag wat dikker, maar wel super krokant. Wil je liever dunne pizza, haal er dan 3 uit dit recept, maar pas wel de overtijd wat aan.

 

Dit heb je nodig: voor 2 pizza's

450 gram bloem, type 00

300 ml lauwwarm water 

1 theelepel gist, gedroogd 

0,5 theelepel suiker

1,5 theelepel zout

1 eetlepel olijfolie

Tomatensaus, kaas en toppings naar keuze,

 

En zo maak je het:

Voeg de gist en de suiker toe aan het water. Roer goed en zet aan de kant. 

Voeg in een mengkom de bloem en het zout bij elkaar. Roer door zodat het gist niet direct met het zout in aanraking komt.

Voeg de olijfolie en het gistmengsel toe aan de bloem. 
Kneed een minuut of 8 door totdat je een egaal en elastisch deeg hebt. 

Vorm tot een bal. Leg terug in de kom en dek af met plasticfolie en een schone theedoek. Laat 30 minuten rusten. 

Na 30 minuten neem je het deeg er weer bij.

Bebloem je handen en het aanrecht. Leg het deeg op het aanrecht. Vorm er een rechthoek van. Dan ga je de rechthoek vouwen. Vouw de bovenkant naar beneden en daarna de onderkant naar boven, alsof je een brief in drieën vouwt. Draai het deeg 90 graden en doe hetzelfde. Bovenkant naar benden, onderkant naar boven. 
Vouw daarna de vier hoeken naar onderen en creëer weer een soort bal van het deeg. Leg terug in de kom en dek opnieuw af. 

Het deeg gaat nu 6-8 uur rijzen op kamertemperatuur. 

Verwarm je oven,met de pizzasteen er in, voor op de allerhoogste stand die het hebt. zet de oven op onderwarmte als je die optie hebt. Zorg dat je pizzasteen op het rekje onderin, op de laagste richel van je oven ligt. De steen moet loeiheet worden voor het beste resultaat, dus verwarm je oven met de steen er in minimaal een uur voor. 

Neem het deeg er weer bij. Je gaat het niet meer te veel kneden, want dan gaat de lucht er weer uit. 
Verdeel het in twee gelijke stukken. 

Vorm met je handen, niet met een deegroller, van elk deel een min of meer ronde vorm van ongeveer 30cm grootte. De rand mag je wat dikker laten. 

Beleg met tomatensaus en schuif op de pizzasteen in de oven voor ongeveer 12-15 minuten. 
Het hangt heel erg van je oven af of dat lang genoeg is, dus hou het zelf even in de gaten. 
Wordt je oven niet echt heel erg heet dan kan het zomaar zijn dat je pizza 20 minuten nodig heeft.

Neem de pizza uit de oven als hij mooi bruine en knapperig geworden is. Beleg hem met de kaas en de overige toppings die je mee wilt bakken en zet opnieuw voor een minuut of 5 in de oven. 

Neem uit de oven en voeg optioneel wat rucola sla en/of geschaafde Parmezaanse kaas toe.

 

Smakelijk!

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.