Gebakken rijst 

Deze gebakken rijst is het lekkerst als je de rijst een dag van te voren kookt en helemaal laat afkoelen.  Ik gebruik hiervoor Basmati rijst, maar je kunt ook gewone witte rijst gebruiken. 

Zoals gezegd kook ik de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking al een dag van te voren en vervolgens laat ik die afkoelen op kamertemperatuur. 

De volgende dag hoef je dan alleen nog maar de groente te snijden en alles te wokken en klaar is Kees!

Je kunt qua groente eigenlijk alles toevoegen wat je in een wok kunt klaarmaken, denk aan paprika, erwtjes (vers of diepvries), peultjes, paprika, prei, wortel , ui, lente ui etc.  Het maakt niet zo veel uit wat je gebruikt als het maar zijn smaak en vorm behoudt in de wok. 

Regel bij het wokken is steeds de smaakmakers het eerst toe te voegen, denk aan ui, knoflook, kruiden en specerijen, daarna de harde groenten, bijvoorbeeld, wortel, parika, boontjes, het wit van de paksoi etc. en als laatste de tere groente soorten, denk aan het groene deel van de paksoi, spinazie etc.  Als laatste breng je alles op smaak.

Gouden regel voor op smaak brengen van gerechten: Je kunt altijd meer toevoegen, maar wat je toegevoegd hebt kun je er niet meer uit halen!

 

De ingrediënten:     voor 4 personen

wok-olie om te wokken (of olijfolie om te bakken als je geen wok-olie hebt)   

180 gram (Basmati) rijst 

1 ui gesnipperd

2 teentjes knoflook fijn gehakt

1 winterwortel in kleine blokjes gesneden

75 gram doperwten (vers of diepvries) 

1 paprika (kleur naar keuze) in kleine blokjes

1 lente uitje in ringetjes 

3 eieren geklutst

20 ml sojasaus

20 ml oestersaus 

1 klein scheutje sesamolie 

zout en peper naar smaak.

 

En zo maak je het: 

Op dag 1 kook je de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. 

Laat deze volledig afkoelen op kamertemperatuur. 

Op dag 2 gaan we de rijst gebruiken: 

Zorg dat alle ingrediënten gesneden en wel klaar staan. 

Dit gaat snel, dus je moet alles voor het grijpen hebben staan. 

Zet de wok op hoog vuur. Voeg er wat wok-olie (of olijfolie) aan toe. 

Voeg de gesnipperde ui toe en bak even. Voeg de knoflook toe en bak ongeveer 1 minuut mee. 

Voeg de wortel, de doperwtjes en de paprika toe en het witte deel van de lente ui. 

Blijf al omscheppend op hoog vuur wokken. 

Voeg de rijst toe. Meng goed. 

Zet het vuur nu iets lager, naar middelhoog. 

Maak een uitsparing in het midden en giet de geklutste eieren er in. Laat 30 seconden staan en begin dan geleidelijk te roeren zodat je roerei krijgt. Neem iedere keer een klein beetje van de rijst aan de buitenkant van je uitsparing mee en ga zo door totdat alle ei opgenomen is.   

Voeg de sojasaus en de oestersaus toe en roer alles goed door elkaar. Indien nodig voeg je wat meer toe dan in het recept vermeld. Gewoon blijven proeven. 

Proef en voeg een klein scheutje sesamolie toe. Breng op smaak met zout en peper. 

Garneer naar wens met het groene gedeelte van de lente-uitjes.

 

Smakelijk!