Galette met nectarines gember en vanille 

Als de nectarines in het seizoen zijn probeer ik daar altijd optimaal van te profiteren. Ik eet ze gewoon zo, gebruik ze in salades en probeer er ook zo veel mogelijk baksels mee uit. 
Deze keer maakte ik een galette. 
Een galette is een soort van simpele platte taart met een rustieke korst. De vulling kan zowel hartig als zoet zijn.
De galette van dit recept is licht zoet. Hou je van erg zoet dan staat het je vrij om meer suiker toe te voegen. Zelf hou ik niet zo van dat mierzoete dus ben ik niet zo scheutig met de suiker. 

De Ingrediënten:

Voor het deeg:

250 gram tarwebloem

200 gram koude boter in blokjes

2 eetlepels bruine suiker 

1 eigeel 

1 eetlepel koud water


voor de vulling:

4 nectarines, in partjes van ongeveer 1/2 cm dikte

1 theelepel verse gember geraspt

1 theelepel vanille extract

3 eetlepels bruine suiker 

1 eetlepel maïzena

 

Extra nodig:

Paneermeel voor op de bodem

parelsuiker ter decoratie

1 ei geklutst om de rand mee in te smeren

 

En zo maak je het:

 

Doe de bloem, boter en suiker in je foodprocessor en laat het pulseren totdat je een soort van broodkruimels over hebt. Voeg het eigeel toe en 1 eetlepel koud water. 
Pulseer opnieuw totdat zich een deegbal begint te vormen. Verpak de deegbal in plasticfolie en leg een half uurtje in de koelkast. 

Maak in de tussentijd de vulling door alle ingrediënten, behalve de partjes nectarine, te mengen in een kom. 
voeg op het laatst de nectarine partjes toe en roer voorzichtig door elkaar.

Verwarm de oven voor op 180gr C.

Rol het deeg uit tot een ronde lap van ongeveer 3-4mm dikte. Dat hoeft niet heel netjes. Het is de bedoeling dat je galette er rustiek gaat uitzien, dus het hoeft niet perfect rond te zijn. 
Leg de lap deeg op een bakplaat bekleedt met bakpapier.

Strooi een laagje paneermeel op het uitgerolde deeg. Dit doe je om te voorkomen dat het vocht van het fruit je bodem zompig maakt. Blijf een centimeter of 5 van de rand af. die ga je straks omvouwen. 

Verdeel de partjes nectarine over het midden van het deeg. Blijf opnieuw een stukje van de rand af. 
verdeel de rest van het vocht dat achterblijft in de kom over het fruit. 
Vouw de randen rondom naar binnen en druk ze een beetje tegen elkaar zodat ze aan elkaar blijven plakken. Ook dit hoeft niet heel netjes te gebeuren. 
Bestrijk de rand met het geklutste ei en strooi er wat parelsuiker overheen ter decoratie. 

 

Schuif de bakplaat in de voorverwarmde oven en bak je galette goudbruin en gaar in 35-40 minuten. 

Laat afkoelen tot lauwwarm en serveer met een dot Griekse yoghurt of een bolletje vanille-ijs.

 

Smakelijk!

 

 

 

 

 

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.