Zoet-pittige gehaktballetjes 

Deze balletjes zijn echt om te smullen. Je kunt ze op het fornuis maken of in je slowcooker. 

(Zie ook mijn slowcooker recepten) 

Ik maak meestal een kilo balletjes in een keer en vries dan de helft in. Dat gaat prima. 

Ik raad je aan de balletjes van te voren even in de oven te bruinen, zodat ze hun stevigheid en vorm behouden. Daarna laat je ze verder garen in de saus op het fornuis. 

 

De ingrediënten:          voor ongeveer 32 balletjes

500 gr rundergehakt

500 gr varkensgehakt

2 teentjes knoflook fijn gehakt

1 ui gesnipperd 

1 ei

1 theelepel mosterd 

2 eetlepels peterselie vers gehakt ( of 2 theelepels gedroogd) 

2 theelepels zout

1/2 theelepel peper

100 ml melk

ongeveer 30 gram broodkruim

Voor de saus:

300 gram abrikozenjam (Ik neem de jam met de minste suiker) 

300 ml Sweet Chilisaus  (Bijvoorbeeld Go-Tan)

 

En zo maak je het: 

Verwarm je oven voor op 220 gr. C 

Bekleed een bakplaat met bakpapier. 

Meng alle ingrediënten voor de gehaktballetjes in een kom. 

Voeg nog een beetje extra broodkruim toe als het gehakt te nat is. 

Draai er balletjes van ter grootte van een walnoot. 

Leg de  gehaktballetjes op de bakplaat. 

Schuif de bakplaat in de oven voor ongeveer 20 minuten.

Draai de balletjes halverwege 1  keer om zodat ze egaal bruin worden. 

Het is niet erg dat ze nog niet gaar zijn als je ze uit de oven haalt. 

Ze garen verder in de saus. 

 

Haal de balletjes uit de oven en leg ze in een grote pan met antiaanbaklaag. 

Voeg een klein beetje olijfolie toe. 

Voeg de jam en de chilisaus toe en roer voorzichtig even door zonder de balletjes kapot te maken. 

Laat de balletjes op een laag vuurtje rustig garen. 

Dit duurt ongeveer twintig minuten.  

Roer voor het opdienen nog even goed door. 

 

Serveer met noedels, rijst of aardappelpuree of gewoon zo als borrelhapje. 

 

Smakelijk! 

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.